Elkezdődött a Vidor Fesztivál

Elkezdődött a vidámság és derű országos seregszemléje, azaz a Vidor Fesztivál pénteken Nyíregyházán. A szeptember 1-ig tartó rendezvénysorozat keretében hatvan helyszínen mintegy 350 programmal várják a közönséget.

A tizenegyedik alkalommal megrendezett fesztiválon, amelyet L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nyitott meg több száz ember előtt a Kossuth téren, színházi és utcaszínházi előadásokat, koncerteket, kiállításokat és filmvetítéseket láthat a közönség. A programok kilencven százalékát - ahogyan eddig is - ingyen tekintheti meg a közönség Nyíregyházán, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 28 településén.
Az egyik legnagyobb érdeklődés a színházi versenyprogramot övezi, amelynek keretében nyolc-nyolc nagyszínpadi és kamaraszínházi előadás lesz látható a megyeszékhely teátrumában. Kőszínházi társulatokat és alternatív színjátszó csoportokat egyaránt vendégül lát a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház: fellép a budapesti Centrál Színház, a Madách Színház, a RadnótiSzínház és a Vígszínház társulata, vendégjátékkal érkezik a kecskeméti Katona József Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház, Pintér Béla és Társulata, a HOPPart Társulat, a Gólem Színház, a Sanyi és Aranka Színház, valamint az Orlai Produkciós Iroda. A színházi zsűri elnöke Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező.

A zenei kínálatban idén kizárólag magyar előadók szerepelnek. A Kossuth téri nagyszínpadon minden este hét órakor kezdőnek a koncertek, de augusztus 25-én és 26-án az egyik bevásárlóközpont mellett is várja egy színpad a zenekedvelőket. Színpadra lép többek között a Harmónia Garden, a Kaláka, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, Berecz András és barátai, a Gázsa, a Szeredás Együttes, a Cimbaliband, a Folkfusion Band, a Szüret Utcza, a Budapest Klezmer Band, a Vojasa és Herczku Ágnes.
Az idei eseményen három kiállítás várja a közönséget, esténként pedig az elmúlt ötven év legjobb magyar filmjeit tekinthetik meg az érdeklődők a Kossuth téren. A fesztivál ideje alatt a Mustár Rádióban a Quimby tagjai válogatnak kedvenc világzenei felvételeikből, de lesz irodalmi kávéház, a gyerekeknek Ovi-buli és bábszínház, a hagyományoknak megfelelően pedig gyermekotthonok, kórházak és börtönök lakói is élvezhetik majd a különböző előadásokat.
Az ünnepélyes megnyitót követően a Cimbaliband adott koncertet, majd nyolc órától filmvetítéssel várták a nyíregyháziakat a szervezők.

süti beállítások módosítása