Jött, ment, marad – Ókovács Szilveszter mesélt

Kormánybiztosi megbízatása augusztus végén megszűnik, az Operát azonban nem hagyja el, a körülötte dúló viharok, viták, konfliktusok nem érintették megítélését kormánykörökben. Az operaház vezetőjével Szénási Sándor beszélgetett a 168 órában.

“Én 2001-től már dolgoztam az operaházban négy évet, vezettem rövid ideig az Erkel Színházat, voltam évekig kommunikációs igazgató. És bár magamnak sem fogalmaztam meg, mindig volt egy olyan érzésem, hogy ide visszajövök még egyszer, jóllehet a Duna tévét tényleg nem azért vállaltam el, hogy kilenc vagy tíz hónap után felálljak” – fogalmazott a lapnak Ókovács.

Szénási felvetésére, miszerint lobbiztak érte, s a terveit eljuttatta Orbán Viktorhoz, Ókovács így reagált: “Ez egy kétoldalas feljegyzés volt az operaház problémáiról és azok kezeléséről, amelyet egyébként még július elején elküldtem, és sokáig semmilyen válasz nem jött. A lobbizásról én alig-alig tudtam. A Népszabadságban láttam, hogy az én nevem is forog, a másoké mellett. Talán számított, hogy volt egy régebbi nexusom a miniszterelnökkel, amire ő is, én is támaszkodhattunk”.

okovacs

Ókovács arról is beszélt, hogy nem azzal a szándékkal jött, hogy csoportos leépítéseket hajtson végre, de október közepén derült ki, hogy az Opera bérrovata szűkülni fog nyolcszázmillió forinttal. “Sikerült százötven főre lealkudni az elküldendők számát, de az nem ment, hogy harmincnégy énekes ne kerüljön a listára. Ráadásul a világ operaházainak bevált gyakorlatához is e szerkezeti változással tudtunk hasonulni” – magyarázta Ókovács, aki a tavasz termékei fegyelmikről is szót ejtett.

“Az még egy állami magáncégnél sem tűrhető, hogy a dolgozó fél éven át sajtóhadjáratot folytasson az intézmény ellen. (…) Több mentőövet is dobtunk. Egyrészt van felmentési idejük. Ez a legtöbb művész számára a jövő évadot részben le is fedi, és ezalatt megkapják az átlagbérüket, amely nagyobb a havibérüknél, mert ezt másképp számolják. Kapnak végkielégítést. Ez sem kevés. Ide ugyanis tizenhét éve nem vettek fel énekest. Tizenhét éve!” – számolt be Ókovács Szilveszter, aki szerint Rácz István –a ki “fegyelmi olimpikon a házban” - és Tokody Ilona is igazgató szeretne lenni, utóbbi épp most nyilatkozott a Hot! magazinban.

Arról, miért nem egyezkedett a szakmai szervezetekkel, Ókovács elmondta, azért, mert “nincsenek szakmai szervezetek”., hiszen az 1 éves Magyar Operaénekesek Egyesületet is ugyanez a két művész elnökli.

Arról, hogy Tokody Ilonát a focipályára berohanó meztelen férfihoz hasonlította elmondta:” (…) Miközben a lapok ezzel voltak tele, senki sem írta meg, hogy itt rend van, egyetlen előadás nem maradt el, sztrájkveszély, demonstráció nem volt, ellenben nézőcsúcs, vadonatúj megközelítésű marketingkampány s így bérleteladási növekmény, harminc százalékkal bővülő évadterv és tavasszal nyitó Erkel Színház igen. És négy topkategóriás művész, aki most a legjobb, nem húsz éve: Sümegi Eszter, Váradi Zita, Bretz Gábor és Oláh Zoltán! Ezt irgalmatlan energiákkal, egyeztetésekkel értük el. Nem beszélnek erről - nem a keserűség mondatja velem, csak a döbbent tényszerűség” – árulta el Ókovács Szilveszter, aki arról is beszámolt, a névjegykártyájára új hivatali megnevezés kerül, amin az fog állni, hogy miniszteri biztos vagy megbízott főigazgató. “A kettő közül választ a tárcavezető” – fogalmazott a 168 órának.

Bírósághoz fordul Ókovács Szilveszter "valótlan kijelentései, nyilatkozatai és a művészeket érintő problémák miatt a Magyar Operaénekesek Egyesülete" – áll a szervezet nyilatkozatában.

A teljes interjút a 168 órában olvashatják.


süti beállítások módosítása