Márta István Újszínházról és egy szellemről, ami kötelez

Márta István kérésére, közzétesszük írását, melyben röviden reagál az elmúlt napok Újszínházzal kapcsolatos történéseire, és figyelmünkbe ajánlja a „Színház a Szerecsen utczában” kötet előszavát.

martaistvan

Néhány napja egyre többen keresnek és kérdeznek az Új Színházzal (Újszínház?!) kapcsolatban. A valahai repertoár darabok díszletestől, jelmezestől, kellékestől a kukában, a társulat szétverve, a valahai menedzsment a szélrózsa különböző irányában, de a színházról legközelebb 2013. február 1-én, az egy éves "évfordulón" szeretnék érdemben és részletesen nyilatkozni, ti. akkor jár le a főpolgármesteri „türelmi idő”.

Egyébként.

Két esztendővel ezelőtt adtuk ki a „Színház a Szerecsen utczában” című kötetet az akkor 101 éves épületünkről. A Dávid Ferenc és Gajdó Tamás által szerkesztett könyvben megjelent színháztörténeti múlt eklatáns példája annak, hogy miként és hogyan lehet több korszakon átívelő színes, toleráns, színvonalas, néha igen merész, néha konzervatívabb színházat csinálni, amelytől mi sem állt távolabb, mint a gyűlöletkeltés.

„..Az egykori Parisiana, a Palais de Dance/Kristálypalota, a Revü Színház, a Blaha Lujza Színház, a Nemzeti Színház Kamaraszínháza, a Kamara Színház, az Andrássy Színház, a Művész Színház, az Úttörő Színház, a Jókai Színház, a Thália Színház, a Bartók Színház, a Budapesti Gyerekszínház, az Arany János Színház őrületes kavalkádja, eklektikája sugall, jelöl e valamilyen követendő utat?...

Várkonyi, Kabos, Hevesi, Bajor Gizi, Dajka Margit, Tolnay Klári, Bulla Elma, Páger Antal, Sennyei Vera, az itt pályakezdő Darvas Iván és az itt tragikusan fiatalon pályavégző Bubik István, a névtelen színészek, kiváló színpadmesterek, világosító mesterek szelleme bizony arra kötelezi a mindenkori utódokat, hogy kerüljék a felszínen lebegő muszáj-teátrum időleges statiszta szerepét, becsületes színházzal írják be magukat a Nagy Színház Történetbe.”

Ezt írtam a kötet előszavaként 2010. májusában.

A szakmai kuratóriumi meghallgatás előtt Dörner Györnek adtam egy példányt, mint ahogy Tarlós és Csomós uraknak is. Újfent ajánlom becses figyelmükbe a nem kisléptékű múlt alapos tanulmányozását.

Márta István 2012-08-26

 

 

süti beállítások módosítása