Tarlós az Újszínházról: 'Bizonyára levonok következtetéseket'

A Népszava szakmabelieket kérdezett arról, mit szólnak Tarlós István nyilatkozatához, melyben bírálja A hatodik koporsó címá Csurka drámát, a főpolgármestert pedig arról kérdezte, miért nem tiltotta be határozottan a darab bemutatását.

A főpolgármester azt válaszolta: "Épp az újságírók igyekeznek nevelni engem arra, hogy a tiltás nem jó megoldás kulturális konfliktusok esetén. Csurka István darabja súlyos és elfogadhatatlan állításokat tartalmaz, amivel nem lehet azonosulni, ezt ki is jelentettem. Ha egy politikus határozott véleményt nyilvánít, akkor annak, ha a vezető rendelkezik némi tekintéllyel, lesz foganatja."

A kérdésre, hogy, hogy ha a színház vezetése ennek ellenére bemutatja az antiszemitának tartott darabot azt válaszolta a politikus, erről akkor kell majd beszélni, ha megtörténik. "Bizonyára levonok majd következtetéseket a színházzal kapcsolatban, de bízzunk abba, hogy az Új Színház vezetése mégis megfogadja a tanácsomat" - tette hozzá a főpolgármester.

tarlos

A lap színháziak véleményét is kikérte a fejleményekről. Schilling Árpád rendező, a Krétakör művészeti vezetője szerinte Tarlós számára világos lett, hogy Budapest nemzetközi megítélését, így hosszú távú érdekeit sérti a Csurka-darab körüli botrány, ezért igyekszik kimászni abból csapdából, melyet saját maga állított fel, Dörner György kinevezésével. A rendező ugyanakkor szomorúnak nevezte, hogy a színházi szakma - mint az a pécsi évadnyitón kiderült - örömmel befogadta Dörner György színházát, és szó nélkül zsebre tette L. Simon László érvelést, hogy kizárólag a közönségnek van joga dönteni Csurka-darabjáról. Szerinte először a szakmának kell fellépnie a szakmát érintő ügyekben. Schilling Árpád Csáki Judithoz hasonlóan azt javasolja, legyenek szakmai viták az illető darabról.

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke szerint a közfelháborodás nyomására jól döntött a főpolgármester, hogy felszólalt a darab bemutatása ellen. Koltai Tamás kritikus szerint óvatos és semmitmondó Tarlós mondata, mely a főpolgármester taktikázását mutatja: igyekszik magánemberként elhatárolódni a darabtól, de hivatalos lépést nem tesz az ügyben. Ezzel próbál kibújni a felesőség alól. Koltai felhívta a figyelmet a főpolgármester ATV-s nyilatkozatának egy mondatára, miszerint Tarlós kijelentette, ha mindezek után mégis bemutatják a darabot, őt nem terheli felelősség.

A teljes cikket itt olvashatják.

süti beállítások módosítása