'Mindig van kihívás előttem' - Keresztes Tamás Kaszás-díjas lehet

A Kaszás Attila-díjra jelölt Keresztes Tamás számára fontos azon értékek továbbéltetése, amelyet fiatalon elhunyt pályatársa, a díj névadója képviselt. A Katona József Színház tagja úgy érzi, a jelölés társulata bizalmát mutatja.

"A Kaszás Attila-díjra való jelölés számomra elsősorban a társulatom bizalmát jelenti, hiszen titkos szavazással választottak engem, ami nagyon jólesett" - fogalmazott az MTI-nek Keresztes Tamás, aki 2004-ben, diplomája megszerzése után szerződött a Katona József Színházhoz.
Mint mondta, a szavazás második körében maguk közül választották őt a társulatok jelöltjei, így került - Kubik Anna, Kálid Artúr és Bányai Kelemen Barna társaságába - a Kaszás Attila-díj négy esélyese közé. "Azt feltételeztem, nagyrészt nem is ismernek, így meglepetésként ért, hogy a négy közé beszavaztak" - árulta el.
Szólt arról, hogy a díj Kaszás Attila emlékének megőrzésére is hivatott. "Léte küzdelem annak érdekében, hogy az az érték, amit ő képviselt, ne tűnjön el olyan tragikus hirtelenséggel, mint ahogy Kaszás Attila meghalt. Az ő általa képviselt értékek továbbéltetése fontos számomra, megtiszteltetés ebben részt vállalni" - hangsúlyozta.

2 "Amikor a Nemzeti Színházban színművészetisként gyakorlaton voltam, ugyanabban az öltözőben öltöztünk, ő egy másik darabban játszott, de előadás után néha váltottunk pár szót. Nyitott, kedves embernek ismertem meg" - idézte fel a pályatárshoz fűződő emlékeit.
"Nem sokkal a halála előtt egy rádiójáték felvételén találkoztunk, amelyben Odüsszeuszt alakította, csodálatosan. Egy nyugodni nem bíró, szinte halhatatlan alakot jelenített meg, szívhez szólóan. Úgy tűnt, hogy azonos ezzel az életvitellel, mindig kereső, nyughatatlan ember. A rádiójáték elkészülte után pár nappal meghalt" - emlékezett Keresztes Tamás.
A zenészként is tevékenykedő művész elmondta: mivel színészként sokat dolgozik, a zenével sajnos kevés ideje van foglalkozni, elég ritkán, váratlanul talál rá egy-egy ilyen jellegű munka. "Gyakran vázlatok maradnak szerzeményeim. Ha felkérésre dolgozom, a határidő a legjobb múzsa számomra is" - mondta.

1 A színész zenei érzéke mozgásában is megmutatkozik, a kritika gyakran dicséri e téren is tehetségét, mint mondta, ezt a színművészetis tanulmányok mellett a gyerekkori sportok, a kung-fu és a foci alapozhatták meg.
Számos zenés-táncos produkcióban vett részt - köztük a Centrál Színház Cabaret-jában - nyáron pedig a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Szerencsés flótás című "kortárs operettben" játszott, amely a tervek szerint a Thália Színházban él tovább ősztől.
A Katona József Színházban már elkezdődtek a Pinokkió című előadás próbái, a Parti Nagy Lajos átiratában játszott mű címszerepét formálja meg Keresztes Tamás. A színész megjegyezte, hogy a Katonában eddig nem játszottak gyerekdarabot, az idén 30 éves színház azoknak a hűséges nézőinek szánja az előadást, akik már gyermekeikkel együtt jönnének el kedvenc színházukba.
Szólt arról is, hogy játszani fog a Bodzsár Márk rendezte, Isteni műszak című filmben is, amely a 80-as években játszódik, három mentős mindennapjairól szól, és amelyben a mentőautó-sofőrt alakítja majd. Bár szereti a filmezést, még zöldfülűnek érzi magát ezen a területen. "Sohasem jó élmény visszanézni saját magamat, ilyenkor azt érzem, fogalmam sincs a szakmáról" - mondta. Mint megjegyezte, manapság Magyarországon nem könnyű tapasztalt filmessé válni, hiszen ritkán jut az ember kameraközelbe.

3 A tavalyi évadról szólva elmondta: a legnagyobb kihívást jelentő munkája a Woyzeck volt. "De azt sejtem, hogy nem egy évad, nem egy szerep miatt kaptam meg a kollégáim bizalmát, hanem több évad alapján dönthettek így" - tette hozzá a színész, aki játszott például az Éhség, A vadkacsa, Az élet álom, a Lány, kertben és a Mi ez a hang? című előadásban. Jelenleg a Woyzeck mellett a Cigányok, az Anamnesis és a Ledarálnakeltűntem című darabban és a TÁP Színház produkcióiban is látható.

4 "Nagyon óvom magam attól, hogy azt gondoljam: ez most valamiféle révbe érés éppen, és attól is, hogy ezt az egészet komolyan vegyem" - fogalmazott az elért sikerek, az idén kapott számos elismerés, köztük a Jászai Mari-díj kapcsán a színész, akinek munkáját már a színikritikusok és az országos színházi találkozó díjával, valamint Junior Prima Díjjal is elismerték.
"Sokat dolgoztam már, mindig megpróbáltam azt odaadóan tenni, és azt érzem, hogy ennek van gyümölcse: egyelőre mindig kapok újabb feladatokat, aminek nagyon örülök" - mondta, hozzátéve, hogy szeret így élni, mert mindig van kihívás előtte. "Ez fontos nekem és erre igyekszem vigyázni, szeretnék olyan ember lenni, akire lehet feladatokat bízni" - fogalmazott.

süti beállítások módosítása