'Szabad vegyérték lettem' - Derzsi János elhagyja az Újszínházat

Villáminterjút olvashatnak Derzsi Jánossal, az Újszínház színészével, aki úgy döntött, megválik a társulattól.

derzsi2Derzsi János

Úgy tudom, te is elhagyod az Újszínházat…

Derzsi János: Igen. Igaz, hogy pénz- és munkakeresőben vagyok, felmondtam az Újszínházban, állástalan lettem. Eddig bírtam.

Miért döntöttél így?

Derzsi János: Azért mert felfordult a világ, itt most már egybeírják az újat, meg a színházat, tehát helyesírási problémák is felmerülnek... Komolyra fordítva a szót. Nem lehet gyomorideggel bejárni egy munkahelyre, úgy, hogy rossz a köz-, pontosabban az életérzésed, és ahogy közelítesz a színházhoz, egyre rosszabbul vagy. Hétfőn olvasópróbám lett volna, kezdődnek a Jézusfaragó ember próbái, de úgy látszik az utolsó előtti pillanatban kellett meghoznom ezt a döntést.

derzsi

Derzsi János Lear király szerepében

Milyen következményekkel járhat az, hogy évadkezdéskor mondasz fel?

Derzsi János: Bevallom, hogy ezzel eddig nem foglalkoztam, még csak most fogom kideríteni, jár-e érte retorzió, kell-e bíróságra menni vagy sem. Épp vadul keresem a munkalehetőséget, szívesen lemennék vidékre is, szinte bárhová, egy biztos: a mehetnék bennem van.

A színház vezetősége mit szólt ahhoz, hogy távozol?

Derzsi János: Semmi különöset. Mondtam, hogy méltatlan helyzet állt elő, rossz darabokban méltatlan szerepek várnának, elmegyek. Nem csináltam ebből se politikai, se elvi kérdést, bőven elegendőek a tények. Ahogy korábban fogalmaztam, kidurrant a világegyetem számunkra.

Amikor ezt mondtad, még úgy gondoltad, hogy maradsz, mert tenned kell a dolgod, színész vagy, nincs hova menned.

Derzsi János: Ezt egy kilátástalan helyzetben mondtam. Most is kilátástalan a helyzet, csak már elviselhetetlen is. Szabad vegyérték lettem.

 Színház.hu / Tóth Berta

süti beállítások módosítása