Jön Falusi Mariann Szerb Antal estje

Falusi Mariann Szerb Antalról készített estet mutat be augusztus 30.-án, az Urániában, a Zsidó Nyári Fesztiválon. Az énekesnő reméli, ha majd nyolcvan éves lesz, az embereknek az a sok minden, amit csinál, a színesség fog az eszükbe jutni róla.

Falusi Mariann elmondta, egy olyan irodalmárt, írót állított a középpontba, aki fantasztikus a maga nemében, és különben is reneszánszát éli. Az ő életére, zsidóságára szeretné terelni a figyelmet. Úgy véli, az írót nagyon sokan olvassák ma, hiszen az Utas és Holdvilágot, a Pendragon legendát akár többször is muszáj elolvasni. "Szerb Antal olyan csodálatosan fogalmaz, annyi csibészes finomság van benne, olyan lenyűgöző a stílusa, mint az életvitele volt. Irodalomtanárként rendszeresen dolgozott, és emellett volt hatalmas író" - mutatott rá Falusi.

Az énekesnő elárulta, az esten 'eljutnak a végsőkig is', szó lesz arról, ahogy Szerb Antal meghalt a munkaszolgálatban, és arról a megható momentumról, hogy a társai abroncsot tettek a derekára, hogy ha előássák a testeket a tömegsírból, akkor felismerjék őt.

"Bárki eljöhet, aki rám kíváncsi. Az a legfontosabb, hogy mindent saját magamon 'folyatok' át. Az estjeimhez nem tematikusan szoktam válogatni, látszólag hozzáillően a számokat. Most is mindenféle dalok lesznek Weöres Sándor-megzenésítéstől kezdve egészen Bachig vagy akár Berliozig és kuplék is. És közben, akik eljönnek, megtudhatnak egy csomó mindent Szerb Antalról. Hiszen én is, aki popénekes vagyok, elég sokat járok komolyzenei koncertekre, az Operába" - mesélte.

falusi

Saját bevallása szerint Falusi Mariann estjein komoly színházi publikum szokott megjelenni. "Példa erre a Rózsavölgyi Szalon, ahol a Kollektív neurózis című összeállításomat tartom, és az Orfeum, ahol rendszeresen egy másik témájú, Az én kis XX. századom és nemsokára a Királyok és királynők című produkcióm megy. Egyikre sem a mosolygós és sikítozós Pa-Dö-Dő-közönség jön el" - fogalmazott Mariann.

A felvetésre, hogy a POSZT-on tartott estjén kevesen voltak, így reagált: “Igen. De én hosszan dolgozom ezen, és ha majd nyolcvan éves leszek, remélem, hogy az embereknek az jut eszükbe rólam, hogy énekesnő vagyok, és az a színesség, az a sok minden, amit csinálok. (…) Mostanra oda jutottunk, hogy aki csak kicsit is ismert, az óhatatlanul belecsúszik ebbe a celeb kategóriába. A bulvárt az ember mindig szidja, ugyanakkor mindenki olvassa. Marhára szükségünk van egymásra, hiszen nagyon sok mindenről hírt tud adni, ami esetleg máshogy nem jut el ahhoz az olvasóközönséghez, amelyik kizárólag a bulvárt veszi meg. De hát igen sokat tud ártani is. (…) Mindig arra törekszem, hogy hiteles maradjak. Ez által kedvet kaptam ahhoz, hogy tanítsak, és most nyáron egy Országos Musical Stúdió nevű helyen negyven gyereket tanítottam. Fantasztikus élmény volt” – nyilatkozta Falusi Mariann.

A teljes interjút itt olvashatja.

szerb

Falusi Mariann – Ulpius dalszínház, avagy mit ér az Antal ha Szerb

2012. augusztus 30. 19:00

Uránia Nemzeti Filmszínház

Közreműködik: Száraz Dénes színész valamint Sárik Péter, Berdisz Tamás, Frey György, Cserta Balázs, Schneider Zoltán

Szerkesztő: Fáy Miklós

Nehéz elképzelni, de A magyar irodalom története betiltott könyv volt egy időben. Nehéz elképzelni, de Szerb Antalt puskatussal verték agyon honfitársai. Nehéz elképzelni, de akármekkora életművet hagyott hátra, ekkor még nem töltötte be a 44. életévét. Nehéz elképzelni, de Szerb Antal azt mondta magáról: nem irodalmár vagyok, hanem író, aki egy ideig az irodalomról írt. Nehéz elképzelni, de egyszerre volt Don Juan és Einstein, a valamire való nők első látásra beleszerettek, és a második látásra csak még jobban. Talán túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen, ezért kellett a kornak közbelépnie és elpusztítania. Dalokkal eredünk a nyomába, elénekeljük azt, amit ő hallott, vagy amit mi hallunk, ha az élete történeteit vagy a könyveit olvassuk. Megérteni nem lehet, ami vele történt, de nem is akarjuk.

süti beállítások módosítása