Jordán kötetlen beszélgetésre várja a szombathelyieket

Nyolc bemutatót és egy jubileumi díszbemutatót tervez a 2012-13-as színházi évadban a szombathelyi Weöres Sándor Színház - közölte Jordán Tamás, a teátrum igazgatója hétfőn az évadnyitó társulati ülésen.

A friss.hu tudósításából:

21 éve vagyok színházigazgató. Évadkezdő társulati ülésen eddig még soha nem volt papír a kezemben. Hogy eltérek ettől a szokásomtól, jelentős okai vannak. Egyrészt belekezdünk egy újabb 5 évbe, másrészt talán soha nem volt ilyen válságban a magyar színházi élet- vette vissza a szót Jordán Tamás. Hangsúlyozta: a színház feladata ma már más, mint öt évvel ezelőtt.

A színház egy HELY, fórum, találkozóhely, ahol a várost (is) érintő döntések születnek. A színházigazgató azt szeretné, hogy olyan vidéki, szombathelyi jelenség legyen, mint három évtizede Kaposvár volt. A színház nem egyszerűen a jó előadások helyszíne, hanem egy nyitott klub, ahova bárki betérhet enni-inni, beszélgetni, ahova különböző társadalmi csoportokat, másképp gondolkodókat együvé lehet terelni- ecsetelte tovább. Azt szeretném, hogy kimondatlanul, titokban ott legyen a levegőben, hogy „Idefigyelj, szükség van rád!” … Hogy a színház motorja lehet Szombathelyen a szellemi innovációnak, egy új mentalitással rendelkező polgári társadalom kialakításának.”

Sokan, Jordán Tamás úgy ezerre teszi a számukat, akik nem járnak ugyan színházba, de oda valóak lennének. Azért, hogy őket beterelje, mint a vadász elejtse a vadat, Jordán Tamás szeptember minden hétköznapján este öt és hat óra között mindenkit vár egy kötetlen beszélgetésre.

„Repülőjátékkal” begyűjtöm az eddig még távol maradottakat.  Ismerőseim ismerőseit kérem meg, hogy adjanak neveket, elérhetőségeket, hogy meghívhassam őket egy kis beszélgetésre. Az irodai külső tárgyalóban ülnék le alkalmanként 20 kedves emberrel, és beszélgetnék velük. Nem a bérlet- vagy jegyvásárlás lenne a fő téma. Sokkal többet szeretnék a segítségükkel elérni. Joggal gondolva, hogy valamennyiük lokálpatrióta, azt fejtegetném, hogy Szombathely jövője minden szombathelyi polgáron múlik. Hogy változhasson a város, ahhoz össze kell fogni. Nekik is áldozatot kell hozni, pénzben és időben, hogy részesei legyenek a színház által gerjesztett folyamatnak. Rá kell őket ébreszteni, hogy a színház nyújtotta események lehetőséget adnak arra, hogy egymással is találkozhassanak, hogy néhány napra lelki, szellemi muníciót kapjanak. A színházba járás hozzátartozik a tartalmas polgári életformához.”- szól a felhívás.

wszsz

Az MTI tudósításából:

Jordán Tamás, aki már második ötéves ciklusát kezdheti a Weöres Sándor Színház élén, az alapítás, otthonra találás, a kezdetek évei után azt tűzte ki a következő öt év feladatául, hogy a színház valóban nélkülözhetetlen részévé, a szellemi élet motorjává, igazi fórummá, az emberek találkozóhelyévé, a szó legnemesebb értelmében agórává váljon.

Mint fogalmazott, eddigi életének valamennyi állomása, beleértve a Merlinben és a Nemzeti Színház főigazgatójaként töltött időt is azért volt, hogy egy olyan városban, amelynek eddig nem volt színháza, létrejöhessen a Weöres Sándor Színház, amellyel élete álmát igyekszik megvalósítani Szombathelyen.

Az évad kiemelt eseménysorozata Weöres Sándor születésének centenáriuma lesz, az évforduló napján, 2013. június 22-én tartják a költő örökérvényű művének, a Szent György és a sárkánynak a díszbemutatóját Valló Péter rendezésében.
  

Szintén a színház névadója előtt tiszteleg a szombathelyi születésű Fekete Ernő Mennyekbe vágtató prolibusz című Weöres-estje, de szerveznek több ezer diák részvételével közös versmondást Szombathely főterén, országos szavalóversenyt és Weöres Sándor életútját bemutató kiállítást, valamint kiírtak egy meghívásos drámapályázatot is - sorolta az igazgató.
  

A nagyszínpadon Molnár Ferenc Játék a kastélyban, Wasserman-Leigh-Darion La Mancha lovagja, Anthony Shaffer Mesterdetektív és Peter Shaffer Black Comedy című darabját mutatják be; a kamaraszínházban Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok, Georges Feydeau Kézről kézre, Dosztojevszkij A félkegyelmű, valamint Egressy Zoltán Portugál című művét viszik színre.
  

Továbbra is műsoron marad a Kabaré, a Chicago, a POSZT-on több díjat is nyert Szentivánéji álom, és a Nők iskolája, a Tizenkét dühös ember, a Hetvenhét című mesejáték, a Rák Jóska, dán királyfi és a Top Dogs, valamint a Jó pálinka itassa magát című produkció, emellett folytatják a Thea-tér bevált programjait, író-olvasó találkozókat, színházi kulissza titkokat feltáró beszélgetéseket, időszaki kiállításokat és közös versmondási akcióikat is tartanak.
  

A szombathelyi társulatból Zayzon Zsolt és Marcz Fruzsina távozott, helyükre az ismét hazatérő Czukor Balázs és a karneválszínházi előadásban már bemutatkozott Kovács Gergelyt szerződtették.
  

Bővebb beszámolót itt olvashatnak.

süti beállítások módosítása