Volt asztaliteniszező az év koreográfusa

A volt asztaliteniszező, ma táncművész Boris Charmatz nyerte el az év koreográfusa címet az európai kritikusoktól, az év táncosnője Anne Teresa De Keersmaeker és Alina Cojocaru, az év táncosa Martin Hansen és Carsten Jung lett. Az év produkciójának Lloyd Newson brit koreográfus és a Kompanie DV8  mozgásszínházának Can We Talk About This? című darabját tartották a tánckritikusok.

A berlini Friedrich Verlag kiadónál megjelenő, nemzetközi kitekintésű Tanz című német folyóirat idén is felkérte a recenzenseit, hogy válasszák meg az év művészeit és előadását, ez alapján alakult ki a legjobbak névsora.
    

A francia Boris Charmatz 26 gyerekkel és gyermekekről készített Enfant címmel koreográfiát, amelyet előbb Avignonban majd Essenben, a RuhrTriennalén lehetett látni. A gyermeki és szülői félelmeket vitte színre 9 felnőtt közreműködésével, érzékenyen, tiszta eszközökkel - hangsúlyozták.
    

Az 1980-as években a Flamand Balett kiemelkedő szólótáncosnője, később neves kortárs koreográfus, Anne Teresa De Keersmaeker a közelmúltban három koreográfiában (Once, Keeping Still és 3Abschied) énekes-táncosnőként tért vissza a színpadra - ezért ismerték el.
    

anne

A De Keersmaeker kortárs tánc királynője, a klasszikus baletté pedig a Bukarestben született Alina Cojocaru - vélték a kritikusok. John Neumeier Hamburgban bemutatott Liliom-koreográfiájában Julikát alakította. Ezért az alakításért nyerte el az év táncosnője címet.
    

A  táncjáték Molnár Ferenc Liliom című művén alapul, a címszerepért, Liliomért Carsten Jung kapta meg az év táncosa címet. A kortárs tánc világából Martin Hansent tüntették ki e címmel. Hansen egy berlini produkcióban, Christoph Winkler Baader. Choreographie einer Radikalisierung címmel készült darabjában a RAF vezéregyéniségét nagy átéléssel keltette életre.  
    

Az év produkciója a Can We Talk About This? című alkotás lett. A brit koreográfus Lloyd Newson és színházának előadása azt a kérdést feszegeti, meddig tolerálhatók a radikális iszlám törekvések, és vajon beszélhetünk-e erről.

süti beállítások módosítása