Rázga Miklós: "Nem kellett feltalálnom a meleg vizet"

Rázga Miklóssal, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójával beszélgetett a pecsma.hu az augusztus 21-én megtartott Országos Színházi Évadnyitó kapcsán. Lapszemle.

A pecsma.hu cikkéből:

Rázga Miklós szerint az előző évad nagyon sikeres volt, hisz 52%-kal emelkedett a pécsi színház előadásainak nézettsége, és közel százezren váltottak jegyet az előadásokra. "Ez persze azt is sejtetni engedi, hogy a művészi színvonal is megüti a mércét, amire a közönségünk vágyik. Ez azért is nagy öröm, mert e mutatókat nem olyan áron értük el, hogy bulvárosítottuk a repertoárt, sőt!" - szögezte le a direktor.

Meglátása szerint az eredmények hátterében a három tagozat egymást segítő, odaadó munkája ugyanolyan fontos tényező, mint az, hogy első pillanattól fogva törekednek a közönséggel való kapcsolatuk szélesítésére, elmélyítésére is. Elmondta, a színház épülete is megújult némiképp. "Szerencsére nem kellett feltalálnom a meleg vizet, vagyis nem az alapoktól kellett kezdenem a munkát, hisz egy művészileg jó állapotban lévő, egészséges gondolkodású társulatot örököltem, amire könnyű volt építeni" - tette hozzá.

Rázga Miklós úgy látja, bevált a családbarát szemlélet, országszerte még az elnevezést is kölcsönveszik. "Kiderült, hogy gyermekelőadást is lehet úgy színpadra állítani, hogy a felnőttek számára is élvezhető legyen. A legjobban annak örülök, hogy a családon belüli különböző generációk unokától nagyszülőig együtt jönnek színházba. Ennek érdekében szüntettük meg a korosztályokat elszeparáló bérletrendszert, s egységesítettük azt, bevezetve, hogy minden előadásra megvan a felnőtt, a diák és a nyugdíjas kedvezmény" - tájékoztatott az igazgató.

Rzga-Mikls-Fot-Mller-AndreaFotó: Müller Andrea, pecsma.hu

A Pécsi Nemzeti Színház nemrég nemzeti státuszt kapott, erről így mesélt: "Az új előadó-művészeti törvény a korábbi hat helyett három kategóriába sorolja a művészeti intézményeket, ebből legrangosabb a nemzeti státus. Mi ezt pályáztuk meg, s nyertük el a másik négy vidéki nemzeti színház, valamint a budapesti Nemzeti Színház és az Operett Színház mellett. Ennek nemcsak presztízsértéke van, hanem központi anyagi támogatást is jelent, igaz, feltételeket szab az a közszolgáltatási szerződés, melyet az állammal kötöttünk. Ezek jó részét már az elmúlt évadban teljesítettük mind az előadásszámot, mind a nézettséget, mint az ifjúsági programokat tekintve, így az elvárás-rendszer idén sem ér minket felkészületlenül."

A pécsi teátrumban megtartott Országos Színházi Évadnyitó kapcsán megjegyezte, eljött a színházi szakma krémje, Budapestről egyetlen színház kivételével az összes, a vidékieknek pedig úgy 80%-a képviseltette magát.

 "A 2012/2013-as évadban hét nagyszínházi és három kamaratermi bemutatót tervezünk, köztük kortárs színművet és nagy orosz klasszikust, operát és musicalt, táncbohózatot és filmes adaptációt egyaránt. Hűek maradunk a jó értelemben vett népszínházi jelleghez, s a műfaji változatossághoz. A kínálatunk színes, tartalmas és szórakoztató. Új bérletkonstrukciókat dolgoztunk ki, s nemhogy árat nem emeltünk, de még olcsóbbá is tettük egyes előadások belépőit, ami némely bérletünk kedvezményesebb tarifáját is eredményezi" - vázolta fel az évadot Rázga Miklós.

A társulat bővítéséről elmondta, színészek szerződtetésére nincs anyagi lehetőségük, de hat ifjú művészjelölt, öt fővárosi és egy kaposvári végzős növendék Pécsett tölti a gyakorlati évét, s valamennyien fontos szerepekben mutatkozhatnak be a közönségnek. "Nem titkolt célom, hogy egyiküket-másikukat majd diplomával a kezében is körünkben üdvözölhessük" - fogalmazott.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása