Különös Mozart-korabeli kincsre bukkantak

Bemutatták azt a teljesen felújított, Mozart korabeli tangenszongorát, amely egy sulzbach-rosenbergi történelmi értékű nyomdai műhelyben pihent több mint két évszázadon át.

A Nürnberg közelében fekvő városban, Sulzbach-Rosenbergben Johann Esais Seidel nyomdája önmagában is kultúrtörténeti érték; az 1700-as években itt nyomtatták a Felső-Bajorországban és Felső-Pfalzban eladott könyvek javát.

A felújított és kulturális célokat szolgáló üzemben találták meg 2008-ban a tangenszongorát, amelyről kiderítették, hogy Franz Jakob Späth és Christoph Friedrich Schmahl neves regensburgi hangszerkészítők műhelyében építették. A hangszerritkaság, hogy a mai zongora egyik, bár elfeledett elődje, különös hibridje a fortepianónak, csembalónak és klavikordnak. Fényes, csengő hangzását az adja, hogy a billentyűk lenyomásával fapálcikák pendítik meg a húrokat, ezért nevezik érintőzongorának is.

398px-TangentenflgelFotó: wikipedia.org

Ma összesen 20 példány található ebből a fajta hangszerből, amely bizonyosan a regensburgi manufaktúrából származik. Azt egyelőre nem igazolták, hogy Mozart játszott volna rajta, az azonban tény, hogy a Späth&Schmahl műhellyel a zeneszerző kapcsolatban állt. Georg Ott restaurátor szerint az 1700-as évek végén széles körben használták a tangenszongorát, körülbelül az 1820-as évekig.

A működőképes állapotba hozott hangszer igazi kincs – hangsúlyozzák –, amit a pénteken tartott és vasárnap megismételt bemutató koncertekkel is ki akarnak fejezi.

A tangenszongorának csak második virágkora volt Mozart és Haydn ideje, már Bach korában is létezett, fiának, Carl Philipp Emanuel Bachnak a billentyűs műveit ilyen hangszeren vette lemezre Spányi Miklós a közelmúltban.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása