Tüntettek az Új Színháznál - Bántalmazták a MEASZ elnökét‎

Az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szembeni összefogásra szólították fel a magyar társadalmat baloldali és antifasiszta szervezetek szerda este Budapesten tartott demonstrációjukon. A megmozdulást, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, folyamatos ellentüntetés kísérte.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) és a Magyar Antifasiszta Liga Csurka István színművének az Újszínházban tervezett bemutatója elleni tiltakozásul hirdetett demonstrációt, amelyhez több baloldali szervezet és párt, illetve roma szervezet is csatlakozott. A rendezvényen képviseltette magát az SZDSZ, a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal is.
A Deák téren, Bajcsy-Zsilinszky Endre szobra előtt Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke, Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke, valamint Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke beszédében egyaránt azt állította, hogy a kormány leplezetlenül támogatja a szélsőjobboldalt. Az Újszínházat "a szélsőjobboldal, a fasizmus székhelyének" nevezték. Örvendetesnek tartották viszont, hogy Tarlós István főpolgármester a napokban úgy nyilatkozott, nem támogatja a darab bemutatását, és végül nem tűzi műsorra a színház igazgatója, Dörner György.

kep A Deák téren tartott tüntetés alatt mintegy ötven ellentüntető bekiabálásokkal próbálta megzavarni a szónokokat, majd az Erzsébet térről megkíséreltek bejutni a demonstrálók közé, de ezt a rendőrök sorfalat állva megakadályozták. Többen azt skandálták: "mocskos zsidók" és "indul a vonat". Ezután a rendőrök egyenként igazoltatták őket.
A mintegy ötszáz antifasiszta tüntető rendőri biztosítás mellett átvonult a Deák térről az V. kerületi Paulay Ede utcába, az Újszínház elé, hogy tiltakozzon hogy Csurka István A hatodik koporsó című színművének tervezett bemutatója ellen.
Tarlós István az MTI-vel kedden azt közölte, hogy nem mutatják be A hatodik koporsót az Újszínházban, a városvezető jelezte, hogy a döntésről aznap értesítette őt Dörner György, az intézmény igazgatója.
Az ellentüntetők az Andrássy úton vonulók elé vágtak a Székely Mihály utcánál, ezért rendőri sorfallal választották el őket. Amikor az antifasiszták az Újszínházhoz értek, mintegy kéttucatnyi radikális demonstráló állt az épület bejáratánál, és azt skandálták: "az Újszínház a magyaroké". Az antifasiszták "nácik haza!" felszólítására "itthon vagyunk!" kiáltozással válaszoltak.  Az ellentüntetőket végül a rendőrök sorfalat állva kiszorították az Újszínház bejárata elől. Az antifasiszta szervezetek tüntetésén részt vevők megtapsolták a rendőri intézkedést. 
A színház bejárat előtt egy szónok szintén az összefogásról beszélt, majd a demonstrálók egy-egy papírlapot helyeztek a földre, amelyre azt írták: "ne végy jegyet a gyűlöletre".  A rendezvényt többtucatnyi egyenruhás rendőr biztosította.

A Népszava információ szerint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elnökét a tüntetés után megtámadták fiatalok. Hanti Vilmos a kórházból nyilatkozva a lapnak elmondta: egy 15-20 fős, társaság állította meg, majd megkérdezték, hogy ő-e a rendezvényt szervező Hanti, és mikor igennel válaszolt, fenyegetően körbeállták."Úgy éreztem, meg akarnak lincselni" - mondta. Ekkor a csoportból kivált egy fiú és ököllel arcon ütötte, majd a csoport szétszéledt, amikor megjelentek a rendőrök. Állapotáról azt mondta, még vizsgálatok várnak rá, egyelőre egy nagy monokli van a szeme alatt, és reméli, hogy ennél komolyabb sérülést nem szerzett – írta a Népszava.

Forrás: MTI, Népszava

süti beállítások módosítása