Lemezre veszik Erkel Hunyadijának ősváltozatát

A felújítás megkezdése előtti utolsó eseményként augusztus 29-én kezdődik Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának lemezfelvétele az Erkel Színházban. A mű ősváltozatát Héja Domonkos megbízott főzeneigazgató vezényletével öt nap alatt rögzítik az Operaház szeptemberi bemutatóján fellépő művészek.

A címszerepet éneklő Fekete Attila mellett Fodor Beatrix, Miklósa Erika, Bretz Gábor, Pataky Potyók Dániel és Cser Krisztián, valamint a fiatal mezzó, Balga Gabriella szólaltatja meg az opera fontosabb szerepeit - közölte Várkonyi Judit sajtófőnök.
"A melankóliára hajló Erkel – és melyik magyar hazafi nem hajlott a mélabúra? – zenéjével úgy mélyíti el e szenvedő hős drámai tónusát, hogy a színpadi és poétikus élmény a kor legnagyobb operakomponistáinak is dicséretére válna. A zseni és a történelmi pillanat összetalálkozik: a bemutatón, 1844. január 27-én a Hunyadi Lászlóval a magyar nemzeti zenedráma születik meg. A jelen felvétel – elsőként a mű előadásának történetében, az eredeti forrásokra épülő, korszerű kritikai kottakiadás alapján – ezt a pillanatot kívánja felidézni, historikus hűséggel" – írta Batta András zenetörténész a lemez kísérőfüzetébe.

n_Erkel-Ferenc

A Magyar Állami Operaház hamarosan induló szezonjának első premierje a Hunyadi László lesz - elsőként az Ybl-palotában - Szűcs Gábor rendezésében szeptember 29-én. A darab a tavasszal induló ifjúsági sorozat alappillére is, ezért különösen fontos a zenei anyag rögzítése.
Ókovács Szilveszter kormánybiztos szerint mindennek szimbolikus és praktikus jelentése is van e kettős projekt kapcsán.
"A dalszínház fiatal művészgenerációja most jut el első, az alaprepertoárba tartozó teljes operafelvételéig – egyúttal a lemezre e formában sosem vett Hunyadi-ősváltozatot odaállíthatjuk a két éve ugyanúgy Héja Domonkos irányításával készült Bánk bán-ősváltozat mellé. Operatörténetünk két oszlopát restaurálni az Operaház feladata, ugyanakkor missziónk a Nádasdy-féle Hunyadi-átdolgozás életben tartása is, amely alkalmas arra, hogy ezúttal letisztult formában, egyszerre ismertesse meg a mai fiatalokkal a magyar opera és a magyar történelem egy fontos fejezetét" - szerepel az operaházi közleményben.

MTI

süti beállítások módosítása