Pécsett adnak koncertet az Operalia kiválóságai

Voices of 2012, azaz 2012 Hangjai címmel rendeznek koncertet az Operalia énekverseny résztvevőivel Pécsen szeptember 8-án – jelentették be a szervezők a baranyai megyeszékhelyen rendezett szerdai sajtótájékoztatón.

Többek mellett az Operalia 2007-es győztese, Jekatyerina Lehina, Grammy-díjas szoprán, a kínai Vang Jün-peng (Wang Yunpeng), a New York-i Manhattan School of Music ösztöndíjasa, a 2012-es verseny kétszeres második díjasa, az orosz Nagyezsda Karjazsina, a moszkvai Bolsoj Színház fiatal művészek programjának mezzoszoprán tagja, az idei verseny harmadik helyezettje, valamint az ausztrál Nicholas Milton, a Canberrai Szimfonikus Zenekar karmestere is fellép a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed területén rendezendő szabadtéri koncerten.
Mint azt Magony Zsolt, a rendezvény társproducere elmondta, körülbelül hetvenperces koncerttel készülnek az Operalia 2012 döntősei. Számukra Nicholas Milton karmester olyan műsort állított össze, amelyben felcsendülnek a legnépszerűbb operaáriák, nápolyi dalok, zarzuelák. Többek között Mozart: A varázsfuvola című operájából, Offenbach: Hoffmann meséiből és Bizet Carmenjéból hangoznak el részletek. "Arra törekedtünk, hogy nagyon pergő, élvezetes, nyáresti hangulatot idéző koncert legyen a szeptember 8-i" – tette hozzá Magony Zsolt.

lekhinaJekatyerina Lehina (Fotó: belcanto.ru)

Márta István, a Zsolnay Kulturális Negyedet üzemeltető társaság ügyvezetője elmondta, hogy a létesítmény Pirogránit udvarán tartandó koncertre a belépés ingyenes, nagyjából másfél ezren férnek be a színpad közelében. Felállítanak ugyanakkor egy kivetítőt is, amelyen még mintegy 1500-1800 érdeklődő követheti az eseményeket szintén a negyed területén.
Idén júniusban a kínai főváros Nemzeti Előadóművészeti Központjában (NCPA) rendezték meg a világhírű tenor és karmester, Plácido Domingo nemzetközi énekversenyét, amelyre több százan jelentkeztek a világ minden tájáról. A nemzetközi zsűriben a világ nagy operaházainak, zenei intézményeinek vezető munkatársai dolgoznak, így a pénzdíjak mellett több rangos felkérést is kaptak a versenyzők.
Az első Operaliát 1993-ban Párizsban rendezték, 2009-ben Pécs és Budapest volt a verseny színhelye.

MTI

süti beállítások módosítása