Zsuráfszky Zoltán: bizonyítani akar a Honvéd Együttes

Az augusztus 20-i ünnepség egyik fontos momentuma volt a délelőtti tisztavatás. A Kossuth téri program idén egy rendhagyó műsorszámmal is kiegészült: a Honvéd Együttes művészeti vezetője, Zsuráfszky Zoltán, Selmeczi György zeneszerző Millenniumi óda című zeneművére készített tánckompozíciót. A koreográfus a Magyar Nemzetnek mesélt.

“Nagy megtiszteltetés, hogy rám gondoltak, a Miniszterelnöki Hivatal kért fel. Selmeczi György zeneszerző Millenniumi óda című zeneművének két tételére készítettem egy tánckompozíciót kétszáz gyerek részvételével” – mesélte a koreográfus, aki arról is beszélt, hogy nemrég Jordán Tamástól is felkérést kapott. 
”Augusztus 31-én adják át Hódmezővásárhelyen a Bessenyei Ferenc Kulturális Központot. Jordán Tamás keresett meg azzal a kéréssel, hogy erre az alkalomra készítsek valami különleges előadást. Vörösmarty Mihály A vén cigány című költeményét vettem alapul Bessenyei Ferenc előadásában, erre komponáltam egy táncszvitet. Vörösmarty hazával kapcsolatos gondolatait fordítottam le a néptánc nyelvére. Nem lesz zene, csak a szöveg: Bessenyei versmondása, hangsúlyozásai, szünetei, a kirohanásai, a kérdőjelei adják meg a ritmust” – árulta el Zsuráfszky, akit májusban neveztek ki a Honvéd Együttes művészeti vezetőjének.

Zsura

Terveiről így beszélt: “Novák Ferenctől vettem át 2007-ben a Honvéd Táncszínház vezetését. Mostanra ért be a munkám. Évek óta nagy erővel dolgozom az együttesért. Március óta új igazgatója van a Honvéd Együttesnek Bolvári-Takács Gábor személyében. Az ő döntése alapján választottak meg engem az egész társulat - a táncszínház, a férfikar - művészeti vezetőjének. Szeretném, ha szorosabb kapcsolatunk alakulna ki a kulturális kormányzattal. A táncszínház az egyik legnagyobb hazai hagyományőrző társulat, a Strausz Kálmán vezette férfikar pedig egyedülálló a maga műfajában. A cél, hogy még magasabb színvonalon, még több helyszínen tudjunk jelen lenni a magyar kulturális életben. Meg kell erősíteni a táncszínház helyzetét. Az utóbbi években a vezetés sajnos elhanyagolta az együttesnek ezt a szegletét, pedig a mi társulatunk oroszlánrészt vállalt a feladatokból. Az elmúlt években a bemutatók mellett Amerikában és Japánban turnéztunk, filmet forgattunk Hules Endrével. Ezek elvitathatatlan érdemeink. Épp ezért kell korrigálni az arányokat. Fontos számomra, hogy a táncosaim, akik végtelen alázattal dolgoznak, jól érezzék itt magukat, és anyagilag is biztonságban tudhassák magukat. Nehéz helyzetben van a szakma, de mindent megteszek azért, hogy könnyíthessünk a problémákon. 2013-ban Kassa viselheti az Európa kulturális fővárosa címet: szeretnénk ott bemutatni a Benyovszky című nagyszabású előadásunkat, amelyet még tavaly lőtt hoztunk létre a Szegedi Szabadtéri Játékokon, azóta pedig nem is játszottuk” – fejtette ki Zsuráfszky Zoltán, aki hozzátette, választ szeretnének adni arra, miért kaphatta meg ez a 63 éve létező társulat tavaly a Prima Primissima díjat.

Forrás: Magyar Nemzet, Színház.hu

süti beállítások módosítása