Egy görbe tükörről - Valló Péter a Csalódásokra készül

"A mi nagy magyar nekibuzdulásainknak egy remek, humoros görbe tükre Kisfaludy Károly műve" - mondja Valló Péter, aki a Csalódások című darabot rendezi a Veszprémi Petőfi Színházban.

- A mi nagy magyar nekibuzdulásainknak, hatalmas terveinknek, erőből való gyürkőzéseinknek és azok kudarcainak, elporladásainak az egyik remek, humoros görbe tükre Kisfaludy Károly műve - mondta a Kossuth-díjas Valló Péter, aki az 1980-as években az egri nyári játékok keretében már színpadra állította a Csalódások című darabot, amely szerinte mai napig aktuális vígjáték. A most készülő előadás premierje szeptember 14-én lesz a Veszprémi Petőfi Színházban.
Valló Péter úgy fogalmazott, nagy szenvedélye olyan magyar írók műveit elővenni a mai világban, amelyek szerinte értékesek, irodalmi kincsek, még akkor is, ha nem szerepelnek a kötelező olvasmányok között vagy nem az épp aktuálisan felfedezett, kitalált kulturális irányvonalakhoz tartoznak. Ezek közé tartoznak Csiky Gergely és Kisfaludy Károly könyvei is. A rendező úgy gondolja, az előzőleg említett magyar írók és többen is a kortársaik közül, mindig a társadalom problémáira, az emberi kapcsolatok szerteágazó viszonyaira kerestek, esetleg adtak válaszokat. A Csalódások is ilyen mű, melynek megtekintése közben a veszprémi közönség azt gondolhatja, a színpadon látható jellemek, társadalmi jelenségek a mai viszonyokat tükrözik, a szereplők pedig olyanok, mintha a jelenből mentek volna vissza a múltba és bárki környezetében előfordulhatnak.
- Nem véletlen ez a darabválasztás, hiszen az elmúlt évadban Jane Austen Értelem és érzelem című művét rendeztem Veszprémben. Gyakorlatilag ezt a világot idézi Kisfaludy alkotása is, a két mű keletkezése között 10 év telt el. Látványvilágában, gondolatiságában hasonlítanak egymásra a darabok, de természetesen a mi magyaros történetünk ez, sajátos jellemvonásainkkal együtt. Egy rendező abból tudja lemérni, hogy az általa választott darab másokat is megragad-e, hogy az olvasópróbán figyeli a színészek első reakcióit. Most úgy vettem észre, hogy mindenkit lenyűgözött Kisfaludy darabja, az író humora, az a fajta látásmód, amely remekül mutatja meg, hogy körülöttünk a világ ugyan változik, ám magyaros problémáink - elsősorban a lelki természetűek - állandóak. A nagy szertefoszló álmainkkal, csalódásainkkal együtt.

vallo

Kisfaludy Károly
CSALÓDÁSOK
(színmű)
Dramaturg: Hárs Anna
Gróf Elemir   Sághy Tamás
Báró Kényesi   Oberfrank Pál
Köröndy Lina, fiatal özvegy   Trokán Anna
Lombai, uradalmi inspektor   Nyirkó István
Elek, ennek fia, hadnagy   Kovács Gergely
Lidi, rokona   Dobra Mária
Luca kisasszony   Csarnóy Zsuzsanna
Mokány, földesúr   Kőrösi Csaba
Vilma, Lina társalkodója   Terescsik Eszter
Tamás, uradalmi kertész   Benczédi Sándor
Antal, Elemir inasa   xxx
Zsuzsi   Bécsi Kamilla
Díszlet: Valló Péter

Szcenikus: Perlaki Róbert
Jelmez: Benedek Mari
Ügyelő: Szentmiklósi Ildikó

Súgó: Szafner Györgyi
Rendezőasszisztens: Péti Krisztina
Rendező: Valló Péter

Bemutató:

2012. szeptember. 14. 19 óra

Veszprémi Petőfi Színház

süti beállítások módosítása