Elindul Magyarország első filmszínész iskolája

Magyarországon elsőként indul el a filmszínész mesterség oktatására létrehozott intézmény, Go to casting! - Filmszínész iskola néven. A hat féléves, speciális módszertan alapján működő iskola célja, hogy a magyar és nemzetközi filmekben, televíziós produkciókban sokoldalúan és magas szinten képzett színészek kaphassanak munkát. Lapszemle.

A Népszabadság cikkéből:

Salamon azt mondja, hogy a világ filmes fővárosaiban mindenütt vannak efféle képzőhelyek, ahol a mozi speciális körülményeire gondolva oktatnak. Miért? Sorolja: érdemes a filmeket elemezve feltárni, mitől lesz egy filmszínész sztár. Vagy azt, hogyan kell a jövendő filmszínésznek a forgatókönyv-olvasást elsajátítania, és eközben megfejtenie a maga feladatát.
A kamera előtti mozgás is más, mint a színpadi. Jó, ha a filmszínész képes a rögtönzésre. Ezért lesz az iskola tantestületében, stáblistáján ismert színész, elismert író, filmrendező, vágó, operatőr. (Többek között Pokorny Lia, Hámori Gabi vagy Kornis Mihály, ahogy azt Salamon a Népszavának elárulta.) Tanítanak éneket, mozgást és angolt is.

salamonandras

Salamon András a Roma filmiskolában

Salamon azt mondja, hogy nemcsak statisztaként, de kisebb-nagyobb szerepekre is szívesen alkalmaznak magyar színészeket a nálunk forgató nagy filmes cégek. Feltéve, ha képesek megszólalni idegen nyelven. Azt állítja: nincs túlkínálat olyan fiatal színészekből, akik tudnak kamera előtt létezni, játszani, és még angolul is tudnak, ha kell. Hogy pont filmszínészekre van-e kereslet? A rendező szerint a filmkészítési apály idején is készülnek azért érdekes produkciók.
Salamon azt gondolja, az iskola feladata az is, hogy a növendékekből kihozza a bennük rejlő tehetséget, és ezt úgy tegye, hogy már a meghallgatás, a casting rövid ideje alatt is kiderüljön: velük érdemes dolgozni. 

A folytatást itt olvashatja.

süti beállítások módosítása