Lovaggá ütötték Fekete Pétert - fesztiválzáró a Vízi Színházban

Péntek este az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának előadásával befejeződött a Szarvasi Vízi Színház 2012-es nyári évada, az előadást követő éjszakai díjátadóval pedig a Magyar Teátrum Nyári Fesztivál.

A fesztiválzáró előadás közönsége két táncdarabot láthatott a GG Tánc Eger fiatal táncos-csapatától. Liszt Ferenc: Les préludes és Bartók Béla: A fából faragott királyfi című szerzeményére Mészáros Máté és Topolánszky Tamás készített koreográfiát.

Az előadás után a színpadra lépett a fesztiválzáró díjátadó két házigazdája: Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a vízi színház szakmai irányítója, és Józsa Mihály, a vízi színházat üzemeltető Magyar Teátrum ügyvezetője.

Bevezetőjükben elmondták, hogy idén nyáron hagyományteremtő szándékkal, rendezték meg első alkalommal a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak nyári fesztiválját. Hét tagszínház évadjából válogattak, megteremtve a lehetőséget a főleg vidéki társulatoknak arra, hogy egy másik vidéki város közel ezer fős közönsége előtt is megmutathassák magukat, és a Szarvasra látogató nyaralók, kirándulók turisták is hírüket vegyék és vigyék az egész országba, és határainkon túlra is.

A_fbl_faragott_kirlyfi_12A fából faragott királyfi

A fesztivál díjairól hét fős társadalmi zsűri döntött. A zsűri tagjai voltak: Babák Mihály, Szarvas polgármestere; dr. Melis János, Szarvas jegyzője, Paluskáné Udvarhelyi Judit, aljegyző; Mihaleczné Kovács Mária, a Szarvasért Alapítvány elnöke, nyugalmazott jegyző; Dankó Ervinné dr., nyugalmazott főiskolai docens; Kutas Ferenc, a Szarvasi krónika szerkesztője, nyugalmazott pedagógus; dr. Váradi Lászlóné, Körösmenti Turisztikai és Kulturális Egyesület.

A bevezető mondatok után a zsűri nevében Babák Mihály polgármester értékelte a fesztivált és egyben a vízi színház egész nyári évadát, amelyben június közepe óta 15 nagyszínházi (prózai, zenés és táncszínházi) előadást, 3 koncertet 13 felolvasó-színházi előadást és több mint 30 vers- illetve dalestet láthatott a közönség.

Majd következett a várva várt díjátadás, amire az idő rövidsége ellenére az ország legtávolabbi pontjairól is érkeztek díjazottak, aki pedig nem tudott eljönni, az telefonon szólt a közönséghez, még Moszkvából is.

A díjakat a zsűri tagjai mellett Saárossy Kinga, Eger város alpolgármestere, Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, és Csasztvan András, a Magyar Gyermek-néptánc Szövetség elnöke adta át

A díjazottak:

A legjobb férfi mellékszereplő: Szakály Aurél, a zalaegerszegi Hevesi Sándor színház tagja, a Zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház A Padlás című előadásában nyújtott alakításáért.

A legjobb női mellékszereplő: Kolti Helga,  a Szentendrei Teátrum és Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínháza A mizantróp című előadásában játszott szerepéért.

A leglátványosabb előadás díját a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Fiatalság bolondság című produkciójáért dr. Borsós Beáta igazgató vette át.

A legjobb ifjú férfi tehetség: Gulyás Attila a Békéscsabai Jókai Színház Kabaré című előadásából.

Legjobb ifjú női tehetség díját megosztva kapta Kőhalmi Viktória és Homolya Patrícia az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatából.

A legjobb koreográfia díját a Les préludes és A fából faragott királyfi című előadásokért Topolánszky Tamás, a Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának vezetője vette át.

Topolnyszky_Tams_Trill_Zsolt_Lapis_Erika_Szakly_Aurl_dr._Borss_Beta_s_Sz_cs_NelliTopolányszky Tamás, Trill Zsolt, Lapis Erika, Szakály Aurél, dr. Borsós Beáta és Szűcs Nelli

A legjobb férfi főszereplő: Makranczi Zalán, a Szentendrei Teátrum és Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínháza A mizantróp című előadásában nyújtott alakításáért.

A legjobb női főszereplő: Szűcs Nelli, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Dekameron és a debreceni Csokonai Színház Fodrásznő című előadásában játszott szerepeiért.

A legjobb rendezés díját a Moszkvából telefonon nyilatkozó Viktor Rizsakov nevében Trill Zsolt Jászai-díjas Érdemes Művész vette át a debreceni Csokonai Színház Fodrásznő című előadásáért.

A legjobb előadásnak járó díjat a Békéscsabai Jókai Színház Kabaré című előadása kapta, és a szarvasi születésű egyik főszereplő: Lapis Erika vette át.

Az éppen névnapját ünneplő művésznő – aki a Fiatalság bolondság és a Monte Cristo grófja című előadásokban is játszott – ezután még sokáig a színpadon maradt, mert ő kapta meg a Szarvasért Alapítvány különdíját és Szarvas Város polgármesterének különdíját is

Az ünnepélyes díjátadás a szervezők és a házigazdák előtt is mindvégig titokban tartott meglepetéssel zárult: Babák Mihály polgármester „teljes lovagi díszben és fegyverzetben” a szarvasi kultúra lovagjává ütötte Fekete Pétert, a Jókai Színház igazgatóját.

Forrás: Magyar Teátrum

süti beállítások módosítása