Régi helyszín, új arculat – évadkezdés a Harag György Társulatnál

Megújult arculattal indítja a 2012/2013-as színházi évadot a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A tulajdonképpeni munkát már el is kezdte az alkotócsapat, ugyanis a 2012. augusztus 21-i évadnyitó társulati ülést követően már megtartották az első bemutató olvasópróbáját.

Tasnádi István Világjobbítók című darabját Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója viszi színre, aki már dolgozott korábban is Szatmárnémetiben (2009 őszén nagy sikerrel vitte színre Tasnádi István Malacbefőtt című darabját). Az évadindító bemutató külön érdekessége, hogy az idén a társulathoz szerződött kilenc új művész közül többen is ezzel az előadással mutatkoznak be a közönségnek.

A friss tagok között egy új rendezőt, egy díszlet- és jelmeztervezőt, illetve hét színészt köszönthetünk. Kettejüket már aligha kell bemutatni a szatmáriaknak, hiszen korábban is dolgoztak a társulatnál: Dobre-Kóthay Judit, UNITER- és Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező, egyetemi oktató, az 1990-es években számos munkáját láthatta már a szatmárnémeti színházkedvelő közönség úgy a magyar, mint a román társulat előadásai alakmával, Márkó Eszter színésznő pedig hosszú ideig volt a társulat megbecsült, kiemelkedő tagja.

Marko_Eszter_4_JASZ_SKMárkó Eszter (Fotó: pepitamagazin.com)

Idén a Szatmárnémeti Északi Színházban kezdi az évadot számos frissen végzett fiatal is, köztük Vargyas Márta rendező, Kányádi Szilárd színész-rendező, valamint Sándor Anna és Marosszéki Tamás színészek. A 2012/2013-as színházi évadban a társulat két szatmári születésű taggal is bővül, ugyanis idén Szatmárnémetiben játszik majd Poszet Nándor és Varga Sándor, de a Harag György Társulathoz szerződött egy magyarországi színész, Egger Géza is.

A színház új művészeti vezetésének, az alkotócsapat kibővítésén, vérfrissítésén túl, határozott törekvése az is, hogy a közönség régi kedvenceire, az örökös tagokra újra teljes értékű partnerekként és - amennyiben erre lehetőség nyílik - aktív munkatársakként tekintsen. Az évad első bemutatójában Czintos József Jászai Mari-díjas örökös tag lép – több éves kihagyás után – a szatmári színpadra.

Rajta kívül Tóth-Páll Miklós, Bánffy Miklós-díjas színművész kapcsolódik be aktívan a társulat életébe, akivel már a tavalyi évadban is találkozhattak a színházlátogatók az idén is műsorra kerülő Valahol Európában című musical Simon Pétereként, illetve a Bábok című stúdió-előadás Antoni professzoraként.

Újra a szatmári színház színpadán láthatják majd Méhes Kati és Kovács Éva Poór Lili-díjas színésznőket, stúdiószínházi rendezései révén pedig továbbra is aktívan közreműködik a társulattal Szugyiczky István színész, örökös tag.

mehes_katiMéhes Kati (Fotó: szatmar.ro)

Két alapító tag is dolgozik majd a társulat idei évadában: Soós Angéla színésznő, aki két évtizedes kihagyás után tér vissza – egy rövidebb szerep erejéig – azokra a deszkákra, amelyeken teljes szakmai pályafutása alatt szolgálta a szatmári színjátszást. A stúdiószínházban műsoron tartják Elekes Emma pódiumestjét is, Szugyiczky István rendezésében. A művésznő szintén a társulat és a színház alapítói közé tartozik, akik még Harag György vezetésével kezdték meg a munkát.

A már említett, a Tasnádi testvérek nevéhez kapcsolódó évadnyitó Világjobbítók című előadást a társulat fiatal rendezője, Vargyas Márta munkája követi, Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című zenés darabját viszi színre. Idén ismét lesz szilveszteri kabaré a szatmári színházban, amelyet a frissen leszerződött Kányádi Szilárd színész-rendező állít színpadra. A szabin nők elrablása nem csak a szilvesztert színházzal ünneplők számára lesz elérhető, ugyanis a produkciót januártól folyamatosan játsszák majd a bérleteseknek.

Elsősorban az ifjúsági bérlet tulajdonosait szólítják majd meg a Csiki Zsolt rendezésében látható Boldogságia című ősbemutatóval. Ezt követi kora tavasszal a Balogh Attila rendezésében színre kerülő A nyugati világ bajnoka című előadás. Balogh Attila neve nem ismeretlen a szatmáriaknak, hiszen a tavalyi évadban ő rendezte a legtöbb nézőt vonzó Valahol Európában című musicalt.

A 2012/2013-as színházi évad hatodik bemutatójaként Barta Lajos Szerelem című művét láthatják a nézők, amelyet Keresztes Attila főrendező, nemrég leköszönt művészeti igazgató visz színre (bemutatójára várhatóan áprilisban kerül sor). Az idei évad hetedik, egyben utolsó nagyszínpadi bemutatójának rendezője Bessenyei István, a színház frissen tisztségbe lépett művészeti igazgatója lesz. A Ludas Matyi Szatmárban című produkció minden elemében a szatmáriakról szól a szatmáriaknak: a klasszikus Ludas Matyi-történetet ugyanis szatmári közegbe ágyazva tárja a közönség elé.

A színház Ács Alajos Stúdiója sem marad kihasználatlanul ebben az évadban, hiszen több bemutatót és felújítást is terveznek itt. Az új előadások közül érdemes kiemelni Lőrincz Ágnes színésznő egyéni estjét, amelyet Muriel Manea fiatal rendező munkájaként láthatnak a színházlátogatók. Szintén a stúdióterem fog helyet biztosítani a Bessenyei Gedő István rendezésében színre kerülő A. P. Csehov egyfelvonásosnak, a Hattyúdalnak. A fiatal rendező már bemutatkozott a szatmáriaknak a tavalyi évad utolsó stúdió-előadásával, amikor is a Bábok című Szép Ernő-adaptációt vitte színpadra. Ezek mellett a társulat még több stúdiótermi előadást is tervez.

mn_1321118690lorincz_beLőrincz Ágnes (Fotó: szatmar.ro)

Újra műsorra tűzik Petőfi Sándor A helység kalapácsa című vígeposzát Galló Ernő rendezésében, amely ezúttal az ifjúsági és kisiskolás bérlet kínálatában is szerepel. Továbbá újra megtekintheti majd a közönség a „Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” című pódiumműsort Szugyiczky István rendezésében, amelyben Kovács Éva mellett olyan elismert kolozsvári művészek láthatók, mint Bogdán Zsolt UNITER- és Jászai-díjas Érdemes Művész és neje, Csutak Réka, akik a társulatnál kezdték pályafutásukat.

A legkisebbekről sem feledkeztek meg, számukra idén három produkcióval készülnek Szatmárnémetiben. A bábtagozat vezetője, Szilágyi Regina rendezésében láthatják A tökmag és a hórihorgas valamint a Majolenka hercegkisasszony című bábelőadást, az évad vége felé pedig Bandura Emese viszi színre a H. C. Andersen meséjéből készített Pöttöm Panna című bábelőadást.

Ami a bérleteket illeti, az idén a felnőttek, a középiskolások, a kisiskolások, és az óvodások számára ajánlanak éves színházbérletet, illetve értékesítenek egy ifjúsági és egy nagybányai bérletet is. Az idei évadban - változatlan árak mellett - a bérletek egyes vendégelőadásokra is kedvezményes belépésre jogosítják fel tulajdonosaikat, emellett pedig a felújított tavalyi előadások belépőjegyeihez is kedvezményesen juthatnak hozzá a bérlettel rendelkező színházkedvelők. A felnőtt bérletcsomagok - a korábbi évek gyakorlatától eltérően - idén tartalmazzák a szilveszteri előadást is, melyre ezúttal csak az év utolsó éjszakáján kell külön belépőt váltaniuk a nézőknek.

A teátrum tájékoztatása szerint az idei évad tizenkét bemutatójának döntő többségét a régi, jól ismert helyszíneken fogják megtartani, ugyanis a 120 éves színházépület felújítása késő tavaszig biztosan nem kezdődik el.

süti beállítások módosítása