"Nagyon hiányzik a színház" - Márta István mesélt

Márta István, az Új Színház volt igazgatója, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Kft. ügyvezetője nyilatkozott a Népszavának többek között Csurka darabjáról és a Zsolnay jövőjéről. Lapszemle.

A Népszava cikkéből:

"Furcsa, ambivalens érzéseim voltak, hiszen örömmel találkoztam régi kollégáimmal, barátaimmal, budapesti és vidéki színházak igazgatóival, ugyanakkor egyfajta fájdalom is volt bennem. Hiába akarnám és nem is akarom tagadni, nagyon hiányzik a színház" - fogalmazott Márta István az Országos Színházi Évadnyitó kapcsán, melynek vendége volt. Az eseményen jelen volt az Új Színház jelenlegi vezetése: Dörner György igazgató és Pozsgai Zsolt főrendező is, ám Márta nem váltott szót velük.

L. Simon László kulturális államtitkár az évadnyitón a művészi szabadságra hivatkozva, név nélkül megvédte az akkor még tervezett premiert ("Döntse el a közönség, hogy meg akarja-e nézni az előadást, vagy sem.") Márta István az államtitkár véleményét nem szerette volna kommentálni, de megjegyezte: az államtitkár szókimondását és álláspontját tiszteletben tartja.
"Az államtitkár úrral én gyakran találkoztam színházban, ő egy színházszerető ember, akinek egy kicsit kötelessége is, hogy közölje a véleményét a nyilvánossággal, erre jó alkalom volt ez a színházi évadnyitó. Emellett bejelentéseket is tett, például a díjak megreformálásáról, amivel én teljes mértékben egyetértek. Azt is helyesnek tartom, hogy a finanszírozás mértékéről tájékoztatta a jelenlévőket. Egy országos színházi évadnyitót, attól függetlenül, hogy most ez éppen Pécsen volt, nem tartok ördögtől való ötletnek" - fogalmazott a Zsolnay ügyvezetője.

martaFotó: mixonline.hu

Márta a Zsolnay Kulturális Negyed vezetését nem tartja emigrációnak, számára ez egy rendkívül sokszínű és izgalmas feladat. "Csak hálás lehetek a sorsnak és a város vezetésének, amiért ezzel megbízott. A negyed kivitelezési és infrastrukturális szempontból 90 százalékos készültségben van. A szerkezeti átalakítások, vagyis a Pécsi Kulturális Központ és a Pécsi Galéria a Zsolnai Negyedhez részbeni csatolása újabb lehetőségeket teremt arra, hogy a különböző műfajok együtt hozzák be a látogatókat, akár Pécsről, Baranya megyéből, vagy külföldről" - avatott be a tervekbe Márta István.

A felvetésre, miszerint a különböző szerkezeti átalakításokról a város vezetése döntött, egyfajta kényszerhelyzetbe hozva Mártát, az ügyvezető így reagált: "Mivel ésszerű és racionális döntésekről van szó, ezért nem. A szerkezeti átalakítással párhuzamosságokat szűntetünk meg. De ez nem azt jelenti, hogy mindent felszámolunk. Persze ez az egész változtatás csak akkor lesz működképes, ha ezek a szervezeti és strukturális átalakítások nem veszekedésbe és gyűlölködésbe fordulnak át" - nyilatkozta Márta István és hozzátette, sajnos néhány kollégától szeptemberben, illetve októberben meg kell majd válniuk. 

A költségvetésről úgy tájékoztatott, a Zsolnay Kulturális Negyedet fenntartó Kft. (melyhez a Kodály Központ, a Pécsi Galéria, a Művészetek és Irodalom Háza és a pécsi világörökségi helyszínek is tartoznak) évi 980 millió támogatást kap, ebből 500 millió a kormányzati támogatás, a többit pedig Pécs városa adja. A jegyértékesítésből, a bérleti és használati díjakból származó bevételek éves szinten elérhetik az 560 milliót, más pályázati forrásokból és célzott bevételekből pedig újabb 120 millió forintot várnak.

Márta István szerint próbálgatják a lehetőségeiket a Zsolnay Negyedben. Rámutatott, az uniós követelményeknek megfelelően el kell érniük az évi 150 ezer fizető látogatót. "De nem mindegy, hogy ezt milyen programmal tesszük. Lakodalmas rockkal, egy szakmai mérce alatti könnyűzenével, vagy színházi programokkal és komoly értékrendet képviselő fesztiválokkal, valamint kortárs képzőművészettel. Fontos, hogy ünnepnapokat teremtsünk. Néhány napos fesztiválokról van szó, amelyekre meg tudom szólítani a pécsi közönséget" - fogalmazott. Az ügyvezető reméli, előbb-utóbb a hely, a programok szellemisége kialakítja a Zsolnay Negyed saját, egyedi profilját. Elárulta, jövőre a Zsolnay nem lesz kiemelt helyszíne a POSZT-nak, év közben viszont folyamatosan várják színházi helyszíneikre az érdeklődőket.

Balogh Gyula interjúja a nepszava.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása