Egy túlteljesített vállalkozásról - Új évad a Földszint 2 színháznál

Megkezdődtek az olvasópróbák a Földszint 2 lakásszínházban. Magyar Elemér egri szerző bohózata, Visky András monodrámája és Spíró György darabja mellett színen tartják a Földszint 2 eddigi sikerdarabjait is. A színház közleményét és beszámolóját az alábbiakban olvashatják.

Ősztől három új bemutató estével várja vendégeit a Földszint 2. Színház. A három műsorra tűzött darabból kettő ősbemutató lesz.
Magyar Elemér, egri szerző Zárt láncolat című bűnügyi bohózatát a Jászai Mari-díjas Bregyán Péter, illetve A bohóc című monodrámájával közismert Váry Károly játssza majd. A kolozsvári színház dramaturgja,Visky András a fővárosi Nemzeti Színház Tízparancsolat-projektjére készült, a „Ne lopj!” parancsolat kapcsán íródott Pornó című darabját Nádasy Erika játssza. A rendező mindkét esetben Szegvári Menyhért.
A két ősbemutatón kívül látható lesz Spiró György PRAH című darabja is, Topolcsányi Laurával és Bregyán Péterrel.
Az új előadások mellett műsoron maradnak a népszerű, korábban bemutatott darabjaink is, Samuel Beckett: Ó, azok a szép napok!, Parti Nagy Lajos: Ibusár, Willy Russell: Shirley Valentine és az Edith Piaf életét feldolgozó zenés előadás, a Piaf.

nadasdy

Nádasy Erika

Első évadunk értékelése - A Földszint 2. Színház közleménye:

Illik beszámolnunk azokról az eseményekről, produkciókról, melyek 2011. 11. hónapjának elejétől 2012. 05. hónapjának végéig ezen új civil színházi formáció nevéhez fűződtek, az egri (és nem csak egri) színházszerető polgárok szórakoztatása, színházi igényeinek kielégítése, az egri színházi kínálat szélesítése érdekében.

Fontos megjegyeznünk, hogy ez a civil kezdeményezés, ígéretünkhöz híven, függetlenül működött minden állami, önkormányzati, pályázati segítség nélkül, csak nézőink támogatásával.

Reményeink szerint a jövőben is hasonlóképpen tesszük ugyanezt. Fontos ez számunkra azért is, mert az ily módon történő működéssel, csak saját elvárásainknak, ízlésünknek, művészi credónknak kell megfelelnünk, ami, mindebből következőleg), meglehetősen nagy szabadságot biztosít nekünk, mind működési, mind szakmai téren.

A „szabad működés ára” viszont, hogy a saját produkciók előállítására csak saját forrásból tudtunk pénzt biztosítani. (Eddig képesek voltunk erre, a későbbieket pedig meglátjuk.)

Elöljáróban meg kell emlékeznünk azokról, akik munkánkat folyamatos közreműködésükkel nagymértékben segítették, lehetővé téve egy-egy összejövetel létrehozását: Húros Annamária a díszlet- és jelmez, Protovin István a hangosítás, Szilágyi László a világítás, „Az egri barátnők”: Alízka, Ágnes, Irénke, Klári néni és a többiek a vendégfogadás terén. Borza Attila pedig az aznapi előadásra címkézett saját borát hozta kóstolóként. Ez a csapat kis létszámú, de végig kitartó volt! Ezúton is köszönjük munkájukat, segítségüket!

foot

A bemutatott előadásokról (először számokban):

7 hónap alatt előadásaink száma 36 volt. Ebből „zsúfolt házas”, (tehát 44 nézőt meghaladó előadás) 22.

Úgynevezett „saját” bemutató 6, „meghívott produkció” 10.

Helyi, azaz egri, fellépők száma és névsora: 14. Nádasy Erika, Szegvári Menyhért, Szalóczi Géza, Jónás Zoltán, Nagy Zoltán, Nagy Erzsébet, Kun Szilvia, Pór Ágnes, Vigh Szilvia, Oláh Enikő, Stefán Gica, Hrozik Márk, Tóth Viktor, Szabó Gábor.

Vendég fellépők száma és névsora: 12. Holler Márta, Andresz Kati, Mándoki Ferenc, Várnai Szilárd, Jónás Zoltán, Birinyi Péter, Hollai-Heisser Anna, Horváth Gergely, Jánosi Ferenc, Tallós Rita, Váry Károly, Janik László.

Rendezők száma és névsora: 5. Szegvári Menyhért, Dávid Zsuzsa, Gali László, Czeizel Gábor, Várnai Szilárd

Az előadott darabok szerzői: Samuel Beckett, Parti Nagy Lajos, Willy Russell, József Attila-Bartók Béla, Alina Nelega, Vedrana Rudan, Jónás Péter-Mándoki Ferenc, Dough Wright, Lanford Wilson, Nádasy Erika, James Joice-Váry Károly, Janik László, Eugene Ionesco.

A fentiekből kitűnik, hogy az a törekvésünk, miszerint sokféle előadást, műfajt mutassunk be vendégeinknek, nagyjában-egészében sikerült.

Sajnáljuk viszont, hogy tervezett táncprodukciónk – betegség miatt – elmaradt! (Igyekszünk a jövőben pótolni!)

Megemlítendő még, hogy azt a vállalásunkat, mely szerint „csak minden hét pénteki napján fogunk játszani”, túlteljesítettük, amikor – igény szerint – más napokon is tartottunk előadásokat, valamint, hogy meghívásra, más városokban, budapesti és vidéki helyszíneken is teljesítettünk vendég-előadásokat (Piaf, Ibusár), összesen 6 alkalommal.

EZ ÖSSZESEN 42 ELŐADÁS. (A tervezett 28 helyett.)

shirley

Azt gondoljuk, hogy mindezek abszolválása (néha túlteljesítése) csak úgy volt lehetséges, hogy ez idő alatt az „állandó nézőink” száma a kezdethez képest többszörösére emelkedett. Pontos számmal ez esetben azért nem tudunk szolgálni, - mert nem lévén belépőjegy -, ezt a változást pontosan követni lehetetlen. Mi továbbra is vendégeket várunk és nem pusztán nézőket!

Köszönjük ezúton is azoknak, akik jelenlétükkel megtiszteltek bennünket, és azt is, hogy „jó hírünket” véleményükkel szélesebb körben is terjesztették!

Miután más lehetőségünk nincs, előadásainkat e-mailben és a Facebook közösségi oldalon tudjuk ismertetni az érdeklődőkkel, valamint honlapunkon.

Ugyanitt megtalálhatók a rólunk megjelent írások, kritikák, melyek azt is alátámasztják, hogy ennek a kezdeményezésnek elment a híre helyben és országosan, nem csak civil, de szakmai körökben is. Ez jólesik, de nem minden. A nézők tapsai még meggyőzőbbek voltak.

És, mert az élet nem áll meg, a fenti helyeken rövidesen elolvashatják nyári és a jövő évadra vonatkozó terveinket is.

Köszönjük érdeklődésüket és pártfogásukat! Örülünk annak is, hogy a legszélesebb nézői réteghez tudtunk szólni, gimnazistáktól, a főiskolásokon át a középkorú és idősebb korosztályhoz egyaránt. Ez talán azért is van, mert a körülöttünk lévő világ valahol mégiscsak mindenkit érdekel.

Tisztelettel:

Szegvári Menyhért (színházrendező) és Nádasy Erika (színművésznő), az egri Földszint 2. Színház alapítói.

Helyfoglalás, további információk itt:

www.foldszint2.gportal.hu

Forrás: Földszint2, Színház.hu, egriszin.hu

süti beállítások módosítása