Filmre került a Kripta kabaré - Szabó Réka a Gyászról

A Tünet Együttes és a Katona József Színház közös produkcióját, a Gyászt, 2010-ben mutatták be a Kamrában. A darab témája a művészet, a színház halála és temetése. Augusztusban a kőbányai pincerendszerben az előadás alapján filmet forgattak. A Gyászfilm című, készülő alkotásról Szabó Réka rendezőt kérdezte az olvassbele.com. Szemléztük.

A kérdésre, miért tartották fontosnak, hogy az előadásról vagy annak alapján film készüljön, Szabó Réka így felelt:  "Amikor a Gyász című előadást készítettük a Katona József Színházzal koprodukcióban, 2010 tavaszán, még nem sejtettük, mennyire aktuális lesz a téma, amivel foglalkozunk. A darab témája annak a fajta kultúrának, művészetnek, színházi nyelvnek a temetése, elsiratása, amelyen mi szeretünk beszélni, amiben mi élünk. Mindez persze némi öniróniával, humorral volt fűszerezve" - fogalmazott. Az előadás technikai okokból tavaly lekerült a színház repertoárjáról, miközben a Tünet Együttes társulata úgy érezte, hogy fontos a téma, és hogy az előadásban sok olyan erős képi elem van, melyek filmes eszközökkel kiválóan megragadhatók. "Nem az előadást vittük filmre, hanem annak alapján, abból inspirálódva alakult ki a rövidfilm szinopszisa" - tette hozzá Szabó Réka.

A rendező elmondta, olyan forgatási helyszínt szerettek volna, amelyben "benne van a pusztulás, az elhagyatottság vagy valami kilátástalanság." Több verzió is felmerült a fóti homokbányától kezdve a tárnoki szeméttelepig, végül Pohárnok Gergővel, a film operatőrével döntöttek a kőbányai pincerendszer mellett, amely "döbbenetes módon közvetít egyrészt valamilyen földalatti, nyomasztó világot, de különös, szinte szakrális terei is vannak".
Szabó Réka
szerint a forgatás nagy élmény volt. "Három nap, napi 13-14 órákat dolgozva félórás ebédszünettel a nyirkos hidegben, ahol a lehelet is meglátszott: ezért is, vagy ennek ellenére – a hangulat nagyon jó volt. Fantasztikus csapat dolgozott együtt, embert próbáló körülmények között" - árulta el.

A bemutatót a Tünet Együttes 10 éves születésnapi fesztiváljára tervezik, mely 2012. december 6-7-8-án lesz a Trafóban.

Az interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása