Ha megfújják a trombitát.. - Molnár Piroskát kérdezték

Molnár Piroska A tanítónő-előadás id. Nagy Istvánné szerepével, a legjobb női mellékszereplő kategóriában lehet kritikusdíjas idén. Ennek kapcsán kérdezte őt Stuber Andrea. Lapszemle.

envok

A kérdésre, kritikában írtak-e már valaha rosszat bármelyik alakításáról, úgy felelt: “Egyszer például egy kőszegi előadás után Zappe László azt írta, hogy rutinból játszottam. Ettől kinyílt a bicska a zsebemben. Napokig fogalmazgattam magamban egy levelet, de aztán természetesen nem írtam meg és nem küldtem el” – árulta el Molnár Piroska, akit arról is faggattak, más volt-e régen a kritika. “Régen is volt néhány kritikus, akinek a véleményét komolyan vette az ember, most is van néhány ilyen. De úgy van ez, hogy én magam, aki a munkát elvégeztem, ismerek minden körülményt. Tudom a próbaidőszakot, a rendezőt, a szerepet, tudom, mi miért alakult úgy, ahogy. Ehhez számomra a kritikus már nem sok újat tud hozzátenni a véleményével” – fogalmazott a Fidelionak a Nemzet Színésze, aki a szegedi Mágnás Miskából jött éppen.

miska

Annak kapcsán, hogy Szegeden kezdte a pályát, elmesélte, a próbaidőszak alatt megkeresték a felújítás alatt álló színházból, és megajándékozták régi fényképekkel, olyan előadásokból, amelyekben kezdő színésznőként szerepelt. “A kollégáim csak úgy kapkodták ki a kezéből a fotókat. Voltak, akik felismertek, voltak, akik nem” – tette hozzá Molnár Piroska, aki most a Nemzeti Színház Csongor és Tündéjében Mirigy szerepét próbálja. “Tengely Gábor rendező, rendkívül felkészült, hihetetlenül sokat tud a Csongor és Tündéről. Legfeljebb annyit gondolok magamban ifjú rendezők esetén, de azt is igen elnézően, hogy néha kicsit türelmetlenek. Nem tudják még azt mondani egy-egy színészi megoldatlanság láttán, amit az idősebb, tapasztaltabb rendezők, hogy „majd a főpróbára meglesz". Ugyanakkor - természetes módon - felesleges köröket is lefutnak. Nem baj. Sokféle módon lehet jól dolgozni a rendezővel. Alföldi Róbert például általában elég határozottan tudja, hogy mit akar. Így a színész néha kicsit lassabban teszi a magáévá, pontosabban később kezdi el a magáénak érezni a „kottát", de sokszor ez is célravezető. Nekem azért az marad az igazi, a legigazibb, ahogy Ascher Tamással dolgoztunk. Nála nincs értelme olyan kérdést feltenni, hogy "Honnan jövök be?", mert azt válaszolja, hogy ahonnan akarsz. Aztán abból majd kialakul, kiszemezi, hogyan menjünk tovább” – mesélte Molnár Piroska.

tanitono

tanítónő-előadás id. Nagy Istvánné szerepével, a legjobb női mellékszereplő kategóriában lehet kritikusdíjas. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: “A díjátadó egyik műsorvezetőjeként lépek fel azon az estén. Amikor elvállaltam, még nem tudtam, hogy jelöltként is részese vagyok az eseménynek. Kicsit kínosnak is érzem ezt az egybeesést, úgyhogy titkon drukkolok, ne én nyerjek. Már csak azért is, mert kiválóak a versenytársak: Kerekes Éva a Peer Gynttel, Takács Nóra Diána a Tarelkin halálával és Stefanovics Angéla a Kaisers Tv Ungarnnal”.

Molnár Piroskát arról is kérdezték, érzi-e néha, hogy "ma este nincs kedvem színpadra menni. “Sosincs kedvem! Épp azért vannak az előkészületek, hogy megjöjjön. Bemegy az ember korán a színházba, megiszik egy kávét, akár szüksége van rá, akár nincs, aztán amikor megfújják a trombitát, megy a dolgára. Akkor már jó” – mesélte a Nemzet Színésze.

A teljes interjút itt olvashatják.

süti beállítások módosítása