'Hazugságszövevénynek vagyunk tanúi' - Dörner figyelmeztette Pozsgait

Írásbeli figyelmeztetést is kaphat Pozsgai Zsolt, az Újszínház főrendezője, ugyanis nem nyilatkozhatott volna Dörner György beleegyezése nélkül – derült ki a Hír Tv műsorából, melyben az igazgató arról is beszélt, mit gondol A hatodik koporsóról és miért adhatott pofont Derzsi János Pozsgai Zsoltnak.

Dörner Györgyöt a Hír TV elsőként arról kérdezte, mit szól Tarlós István döntéséhez, miszerint nem mutathatják be A hatodik koporsó című Csurka drámát. Dörner elmondása szerint respektálja a főpolgármester véleményét, amit köteles figyelembe venni.

“Itt fönnáll az a régi történet, hogy ha Kínában egy pillangó megrebbenti a szárnyát, az Amerikában szökőárt okozhat. Na most, ha az Európai Parlamentben mondjuk Cohn Bendit megrebbenti a szárnyát az Budapesten, egy színház életében különböző változásokat, esetleg tüntetéseket is okozhat. Az igazán szerencsés az lenne, ha nem rebbentgetnék Európai Parlamenti képviselők a szárnyukat és akkor jobban járnánk mi is, meg ők is” – tette hozzá Dörner György, akit a dráma ellen zajló tiltakozásokról is faggattak.

“Azt kell, hogy mondjam, hogy ezek a tiltakozások zsigeriek, ad hoc jellegűek és nincs alapjuk. Valószínűleg ez az agytekervény a tiltakozókban születéstől fogva bennük van és amikor valamire ugrani kell, ugranak és tiltakoznak. Gyanakszom, hogy érdemben nem tudnék szót váltani egyikőjükkel sem magáról a drámáról. Ez az, ami a legfájóbb a dologban, hogy valószínűleg a tiltakozók 90 százalékának fogalma nincs, hogy mi ellen tiltakozik, zsigerből tiltakoznak” – fogalmazott Dörner György.

dorner

Arról is beszélt, hogy A hatodik koporsót egy kitűnő, korszakos drámának tartja, ami vadonatúj történelemszemléletet hoz és történelmi tényeken alapuló igazságot tár az olvasó elé. “Ez természetesen sokaknak fáj, sokan szeretnék titkolni ezt az igazságot, százegynehány éven keresztül sikerült is, ettől ilyen a történelmünk, amilyen. Történtek változások a Szovjetúnió felbomlása után, alakultak új államformációk, tőlünk északra, nyugatra, délre minden megváltozott, mi valahogy így maradtunk. Nem tudom, hogy ez milyen szándéktól volt vezérelve, de gyanakszom, hogy elég sok titok lappang amögött, hogy Jugoszlávia és Csehszlovákia fölbomlott. Ez mind Trianoni alkotás, ezek ilyen tákolmányok voltak. Ez a dráma az alapoktól indul el, hogy mi okozhatta ezt a magyar holokausztot, ami a meg nem született gyermekek…., az anyaméhben kezdődik, ez a magyar holokauszt és ez a lehető legfájóbb és legtragikusabb minden nép között” – közölte Dörner György, aki ajánlja A hatodik koporsót más színházaknak.

A kérdésre, mi állhat a Derzsi-Pozsgai konfliktus hátterében, így felelt: “Valószínű, hogy egy hazugság, ami átszövi a magyar közéletet, egy pitiánerség, ami szintén átszövi a magyar közélete és a jelenlegi színházi közéletet, az elektronikus média, a Színház.hu hírportál, szóval nem tudom… Elég sok hazugságszövevénynek vagyunk tanúi. Folyik vizsgálat és az a vizsgálat tárgya, hogy kiderítse, hogy pontosan mi is történt. A pofon elcsattant, ezért felelni kell, ezért felelősséggel tartozik a színész, amit nem lehet megkerülni. Azt hiszem ez nem módszer, de ez visszavezethető a pillangószárny rebegtetésére, tehát pofonokban kulminál, hogy ha a pillangó megrebegteti a szárnyát az Európai Parlamentben” – fejtette ki Dörner György.

A konfliktus kapcsán elmondta: “Volt egy másik nyilatkozat, amit gyorsan levettek, ami nagyon sértő volt Pozsgai Zsoltra nézve." (A Színház.hu 3 napig címlapon tartotta Derzsi János interjúját, ami a friss Újszínházhoz kapcsolódó cikkekből is elérhető. A riport más portálokon is olvasható, az MTI is közzétette - A szerk.) "Nem tudom szó szerint idézni, ezért nem is idézem, de az lekerült, már csak egy reakciót lehet látni, az akció reakcióját” – nyilatkozta az Újszínház igazgatója.

dorner2

Dörner Györgyöt arról is kérdezték, helyesnek tartja-e, hogy Pozsgai Zsolt közleményét. Erre úgy felelt: “Nem tartom helyesnek, ha bárki, bármit a tudtom nélkül nyilatkozik, velem nem egyeztet nyilatkozatokat, azt én megfeddem és elmarasztalom. Én ezt megtettem szóban Pozsgai Zsolttal. Elképzelhető, hogy ugyanezt írásban is meg fogom tenni. De nekem, mint felelős vezetőnek a munkatársaimat kötelességem megvédeni, mint ahogy meg is teszem és a színház minden egyes dolgozójával szemben kötelességem és velük szemben is megteszem és ezért tudok visszautasítani mindenféle ellenünk zajló otrombaságot, gorombaságot” – fogalmazott Dörner György, aki elmondta nagy az érdeklődés a színház iránt, akárcsak A hatodik koporsó iránt is, és arról biztosított, meg fogják oldani a helyzetet.

A Hír TV Dörner Györggyel készült riportját itt megtekinthetik.

süti beállítások módosítása