Elhunyt Foky Ottó, a Misi mókus rendezője‎

Meghalt Foky Ottó bábfilm-rendező, 85 éves volt. Hengerekből és kúpokból álló figuráival négy generáció számára ő adott arcot Csukás István és Tersánszky Józsi Jenő meséinek. Ő volt a Misi Mókus, a Makk Marci, az Ugrifüles, a Mirr-Murr és persze a Tévé-maci rendezője.

Foky Ottót hosszan tartó súlyos betegség után, 85 évesen érte a halál.

Több száz esti mesét, gyerekfilmet, reklámfilmet rendezett és tervezett. Tárgymozgatott filmjei közül több nemzetközi díjat kapott. Rendszeresen részt vett külföldi iparművészeti kiállításokon.

foky

Foky Ottó egyik utolsó interjújában így emlékezett: 

"Bő negyven éven keresztül készítettem bábjáték és reklámfilmeket. A Magyar Televíziótól rengeteg megrendelése volt a stúdiónak. Kedves és szeretetteljes figurák segítségével neveltük a gyerekeket. Mirr-Murr például olyan rém egyszerű, de fontos dolgokra tanította őket, hogy: zsebkendőbe köhögj, tüsszents, tiszteld az öregeket, kopogj, ha belépsz az ajtón! Fájdalmas látni, hogy manapság szögletes fejű szörnyetegek ütik-verik, vagy lövöldözik egymást gyermekfilm gyanánt. Hatvanévesen mentem nyugdíjba, de azzal a reménnyel, hogy egy-egy szép munkára visszahívnak majd... Mindannyiunkról elfeledkeztek, akik egykor mosolyt, jókedvet szórtunk a képernyőről, és generációkat szórakoztattunk filmjeinkkel."

hunyt hétfőn Foky Ottó Munkácsy- és Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, reklámgrafikus, olyan sorozatok alkotója, mint a Mirr-Murr, a kandúr, vagy a Misi mókus kalandjai.

Foky Ottóról:

Foky Ottó 1927-ben született Sárhidán. Tanítóképző főiskolát végzett rajztanári szakon, két évig pedagógusként is dolgozott. Tanítóként a rajz volt az eszköze, képregényekkel illusztrálta a diákok számára a tananyagot. Kollégái rábeszélésére jelentkezett a Magyar Iparművészeti Főiskolára (a mai MOME), ahol 1956-ban diplomázott díszlet- és bábtervezői szakon. Mestere Varga Mátyás, Miháltz Pál, Jiri Tranka, Hermina Trilova és pályatársa, Dargay Attila voltak.

A Pannónia Stúdióban 1956 és 1962 között tervező, 1962-től animációs rendező volt. Többek közt Imre István filmjeihez tervezett bábokat. Közös munkájuk emelte nemzetközi rangra a magyar animációs filmkészítést, ekkor született például a St. Gallen-i kaland című alkotás.

1961-ben részt vett a prágai, a belgrádi és a stockholmi magyar iparművészeti kiállításon, 1963-ban a Fényes Adolf Teremben önálló kiállítása is volt.

A Gyarmat utcában szervezett műtermet, ő lett a Bábfilm Stúdió alapítója és vezetője. Itt készült a többi közt Csukás István Mirr-Murrjának bábos macskafigurája, A legkisebb Ugrifüles, Misi Mókus és Bumba majom figurája. Egyike volt azoknak, akik tevékenyen részt vettek a magyar televíziózásban a gyermekműsorok megteremtésében, nevéhez fűződik például a Tévémaci figurája is.

1962-ben Foky Ottó rendezőként is bemutatkozott a Siker című filmmel, a szatirikus Így lövünk mi 1966-ban készült. Több száz esti mesét, gyerekfilmet, reklámfilmet rendezett és tervezett. Főbb művei: Bizonyos jóslatok, Bohóciskola (1956), Ellopták a vitaminomat (1967), Én, az egér (1969), Gyilkosság nokedlival (1970), Ezüst majom (1972), Mirr-Murr I-IV. sorozat (1973-75), A legkisebb Ugrifüles I-II sorozat (1976), La De sodora (1982), Misi Mókus kalandjai (1980-83), Éljen Szervác (1985), Makk Marci és Marcsi kalandjai reklámfilmsorozat, illetve a Süsüke, a sárkánygyerek (2000) című sorozat.

1987-ben nyugdíjba vonult, ugyanebben az évben a Vigadó Galériában volt gyűjteményes kiállítása. Feleségével, Foky Emmivel a '90-es években több mesekönyvet illusztrált.

Tevékenységét 1964-ben Munkácsy-díjjal, 1970-ben Balázs Béla-díjjal, 1977-ben érdemes művész, 1982-ben kiváló művész kitüntetéssel és mintegy 25 nemzetközi díjjal is elismerték

süti beállítások módosítása