Történelmi táncszvittel ünnepelték a 865 éves Moszkvát

Történelmi táncszvittel ünnepelték szombaton Moszkva fennállásának 865. évfordulóját a Vörös téren. Az orosz főváros napjára készített táncos-zenés összeállítás a napóleoni honvédő háborúk korszakát, a Háború és béke című monstre szovjet filmet visszaidéző táncjelenettel vette kezdetét.

Szeptember 7-én lesz 200 éve, hogy a Borogyinói csatában Kutuzov csapatai legyőzték Napóleon seregét. Vasárnap 1450 orosz és 1550 francia és 440 más külföldi hagyományőrző részvételével a helyszínen, a Moszkvától 125 kilométerre lévő településnél felelevenítik a híres ütközetet.     
A szombati műsor "A Szeretet városa. A korszak táncokban" címet viselte. 
A 2000 táncossal bemutatott ünnepi műsort ezúttal az időjárás sem akadályozta, a napok óta esős orosz fővárosra ugyanis ragyogó idő köszöntött. Skót dudásokkal az élen felvonultak a Szpasszkij torony elnevezésű nemzetközi katonazenekari fesztivál résztvevői és az 1980-as moszkvai nyári olimpia orosz bajnokai.

moszkva

A Vörös téri tribünök azonban nem teltek meg és az élő televíziós közvetítésből az is kiderült, hogy -  minden bizonnyal biztonsági okból - a környék feltűnően üres volt. A program díszvendégei között volt Vlagyimir Putyin orosz államfő és Kirill orosz ortodox pátriárka. A térre ezúttal csak meghívókkal lehetett bejutni.
A szervezők "A Föld legjobb városa" címet adták a születésnapi rendezvénysorozatnak, amelyre több mint hatszáz eseménnyel készültek. 
Moszkva történelmi városrészében a művészetek negyedét rendezték be. A Petrovszkij körúton például a francia film és irodalom vendégeskedik. A Luzsnyiki stadionban koncerteket rendeztek, a közkedvelt Gorkij parkban az orosz főváros különböző történelmi korszakait elevenítették meg. Az ünnepség vasárnap folytatódik.

MTI

süti beállítások módosítása