Kedvező a csillagállás - Próbanapló a Nemzeti Színházból

A Színház.hu, a Nemzeti Színházzal együttműködésben indított próbanapló sorozatot, melyben nyomon követhetik, hogy készül a Csongor és Tünde. Tengely Gábor rendező ez alkalommal Molnár Piroska és a sárgabarackfa történetét is megosztja az olvasókkal.

Nyugalom

2012.08.28.

Öles léptekkel haladunk. Tegnap néhányan megismerkedtek a már elkészült két bábbal (kamasz Csongor és kamasz Tünde); este mozgásokkal kísérletezett a csapat. Ma délelőtt és délután az előadás valódi terében próbáltunk (ez így lesz ezen a héten végig). Rakétaszerűen haladunk, ma a jelenetek egyharmadára már megalkottunk egy kiinduló variánst. Ezt rendelkezőpróbának nevezzük.

babfejek

A hét előirányzata, hogy ez így folytatódjon és péntekre egyben lássuk azt, hogy ki honnan jön, hová megy, körülbelül mi a dolga. Felvetődik sok kérdés, de ezek zömére később keresünk választ, amikor már a próbateremben fogunk dolgozni és ott elemeire bontjuk a jeleneteket. Mindenesetre most fantasztikus látni, ahogy testet és vektort kapnak a mondatok!

Az esti próbánk szünetében Molnár Piroska mesélt egy csodálatos történetet. Gyerekkorában az udvarukon állt egy sárgabarackfa. Isteni gyümölcsöt termett és persze hasznos volt befőzési szempontból is: édesanyja mindig rakott el befőttet, lekvárt télre. Egyik nyáron a fa roskadásig volt terméssel és amikor a kislány Piroska épp üldögélt a lépcsőn, a fa egyszerűen kettéhasadt. Lehúzták az ágak. Édesanyja sírva fakadt, de az éktelen reccsenésre összeszaladtak a szomszédok és vas abroncsokkal összefogták a fa törzsét. A barack megérett, rengeteg lekvár lett belőle és még évekig termett. A legnagyobb bajon is segít, ha van egy csapat. Az együtt gondolkodás és a kreativitás kulcsfontosságú a színházban (is).

Végtelen nyugalom van bennem. Nem szokott ez így lenni. Kedvező a csillagállás. A horoszkópom ma azt írta, hogy árad a napfény az életembe. Érzem is. Bár tény: fújt ma a szél és kétségtelenül benyitott a város ajtaján az ősz, a színpadon erősen sütött még a nap.

szintekeszSzinte készen állnak a Csongor és Tünde bábok

Végigmenős próba

2012.08.31.

Péntek, az első hét vége. Végigcsináltuk a lerendelkezett előadást. Szeretek így dolgozni, ha látom a végét. Ha látjuk egyben az íveket. Hasznosnak gondolom.

Az elemzés után nekivágtunk a Gobbi Hilda Színpadon felrakni a jelenetek vázlatait. Egy hetünk volt arra, hogy kipróbáljuk, működik-e a térkoncepció, milyen alapvetéseken kell változtatni, érthetővé tud-e válni, amit szeretnénk. Erős jelekkel operál a készülő előadás: fontos megvizsgálni ilyenkor, hogy ez a jelrendszer végig követhető-e. Ilyenkor a színésznek még nem feltétlenül kell tudnia a szöveget sem. Csak kipróbálunk ezt-azt, előtérbe kerülnek a praktikus kérdések: hová kell lépcső, kell-e szék oldalra, lehet-e kötélen lemászni a zsinórpadlásról? Aztán a próbateremben jöhet a jelenetek analízise.

Volt már kis koreográfia néhol, belekaptunk a bábmozgatási alapokba, a dalok tanulódnak, néha egy-egy mondat csodálatos volt. Remekül halad minden, a nyugalmam konstans.

Tengely Gábor

süti beállítások módosítása