Nemzetközi mozgásszínházi fesztivál Gyergyószentmiklóson

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház 2012. szeptember 12–16. között negyedik alkalommal szervezi meg a dance.movement.theater nemzetközi tánc- és mozgásszínházi fesztivált.

A gyergyószentmiklósi Figura Színház által szervezett, szeptember 12. és 16. közötti fesztiválon tizenhárom produkciót láthat a közönség, közülük négy nagyszínpadi, kilenc stúdió előadás - mondta Béres László fesztiváligazgató hétfőn az MTI-nek.
Mint felidézte, először 2006-ban szervezték meg a fesztivált. Béres László egy évvel korábban, a Figura igazgatói tisztségének megpályázásakor állt elő az ötlettel, hogy megalapítja ezt a fesztivált, amelyet kétévente tartanak.
Minden fesztiválnak van egy témája, az előzőeken az alkotói párbeszéd és a csapatmunka szerepelt a középpontban, most a résztvevők a zene, a tánc és a mozgás kölcsönhatását veszik górcső alá. Béres László szerint ebből fakadóan már egy következő fesztivál témája lehet, milyen kapcsolatban van a mozgásszínház és a tánc a képzőművészettel, az installációkkal, a multimédiával.
Az idei rendezvény kísérőprogramjában olyan koncertek szerepelnek, amelyeken a színházi előadások zenéjét alkotó művészek lépnek fel önállóan. Az idén is lesznek képzőművészeti és fotókiállítások, ami a fesztiválnak az összművészet felé elmozduló törekvését mutatja.
Az idén hat romániai, hat magyarországi és egy franciaországi társulat kapott meghívást. A fesztivál sztárvendége Nagy József Jel Színháza, amely a Woyzeck, avagy a szédület karcolata című többszörösen díjazott előadást mutatja be Erdélyben. Magyarországról a Bozsik Yvette Társulat, Artus-Goda Gábor Társulata, az Ágens Társulat, a Gergye Krisztián Társulat és Bicskei Zsuzsa is meghívást kapott. A fesztiválon részt vesz a francia Kobez – Centre Memoire du Corps is.
A fesztivál kerekasztal-beszélgetésein szó lesz egyebek között a magyarországi táncszínházi életről, valamint a romániai táncművészet jövőjéről.

Az idei fesztivál fellépői:
Nagy József – Jel Színház (HU), Bozsik Yvette Társulat (HU), Artus Kortárs Művészeti Stúdió – Goda Gábor Társulata (HU), Mădălina Dan & Mihaela Dancs (RO), Ágens Társulat (HU), Gergye Krisztián Társulat (HU), Kobez – Center Memoire du Corps (FR, Tolouse), Vlaicu Golcea & Sergiu Matiș (RO), Téglás István & Andreea Novac (RO), Bicskei Zsuzsa (HU), Cári Tibor & Baczó Tünde (RO), Udvarhely Táncműhely (RO), Figura Stúdió Színház (RO).
Részletes információk hamarosan a www.dance.figura.ro címen!

1065811Jel Színház: Woyzeck

A fesztivál rövid története:
• A fesztivál első kiadása, 2006 őszén a kísérletezés jegyében telt, a színház és a tánc közötti törékeny határvonal keresésével. Az első kiadás résztvevői: M Stúdió – Sepsiszentgyörgy, Románia, Figura Stúdió Színház – Gyergyószentmiklós, Románia, Andreea Căpitănescu – Bukarest, Románia, M. Kecskés András – Budapest, Magyarország, Bozsik Yvette Társulat – Budapest, Magyarország, Omkar Katputli Theater – Gyergyószentmiklós, Románia.
• A 2008-as fesztivál az ALKOTÓI PÁRBESZÉD (THE DIALOGUE OF CREATIVITY) alcímet viselte. A Figura Stúdió Színház repertoárjában egyre több olyan színházi előadás született, amelyet romániai és/vagy magyarországi alkotók hoztak létre. A közös munka során kiderült, hogy az országok között nincs e téren átjárás, az alkotók nem ismerik egymás munkáját. A meghívott táncművészeti előadókkal párbeszédet kezdeményeztünk az általuk feldolgozott, használt tematikáról és kifejezőeszközökről. A második kiadás résztvevői: Berger Gyula Társulata – Budapest, Magyarország, Florin Fieroiu – Bukarest, Románia, Döbrei Dénes – Szabadka, Szerbia, Figura Stúdió Színház – Gyergyószentmiklós, Románia, Bozsik Yvette Társulat – Budapest, Magyarország, Vámos Veronika és Áncsán Anikó – Budapest, Magyarország.
• 2010-ben került sorra a fesztivál harmadik kiadása, mely a CSAPATMUNKA (TEAMWORK) alcímet viselte. Olyan művészek és társulataik kaptak meghívást, akik csapatban alkotnak. A fesztivál egyben a Figura Stúdió Színház 20. jubileumi évadának ünnepe is volt, hisz ez az az esemény, amely teljes mértékben kifejezi a Figurás törekvéseket: a színpadi nyelv megújítására tett kísérleteket és a közösségi szellemet. Ez alkalomból meghívást kaptak: Çağlar Yiğitoğullari – Törökország, Urbán András és Társulata – Szerbia, Bozsik Yvette és Társulata – Magyarország, Piatra Nemaţ-i Ifjúsági Színház – Románia, Tünet Együttes – Magyarország, KOBEZ.CMDC – Franciaország, Pintér Béla és Társulata – Magyarország, Figura Stúdió Színház – Gyergyószentmiklós.

Itt a program:
Szeptember 12., Szerda
18.oo Kiállítás megnyitó: Gróf Bánffy Miklós-vándorkiállítás
Helyszín: Karancsi Sándor Kiállítóterem
19.oo Artus – Goda Gábor Társulata: KakasKakasKakasKakas, rendező: Goda Gábor (HU)
Helyszín: Figura Stúdió Színház, nagyszínpad
21.oo Cári Tibor – Baczó Tünde: 30 PERC (RO)
Helyszín: Figura Stúdió Színház, Bocsárdi Angi Gabriella Stúdióterem
Szeptember 13., Csütörtök
19.oo Figura Stúdió Színház: Arany-légy, rendező: Goda Gábor (RO)
Helyszín: Figura Stúdió Színház, Bocsárdi Angi Gabriella Stúdióterem
21.oo Udvarhely Táncműhely: Záp-hiányok, alkotók, előadók: Gáll Kata, Györfi Csaba (RO)
Helyszín: Figura Stúdió Színház, stúdióelőadás a nagyszínpadon
Szeptember14., Péntek
17.oo Ágens Társulat: nőInTime, rendező: Ágens (HU)
Helyszín: Figura Stúdió Színház, Bocsárdi Angi Gabriella Stúdióterem
19.oo Gergye Krisztián Társulata: Dance macabre, rendező: Gergye Krisztián (HU)
Helyszín: Figura Stúdió Színház, nagyszínpad
21.oo Téglás István – Andreea Novac: Dance a Playful Body, rendező: Andreea Novac (RO)
Helyszín: Figura Stúdió Színház, Bocsárdi Angi Gabriella Stúdióterem
Szeptember15., Szombat
18.oo Bozsik Yvette Társulat: Az Ezeregyéjszaka virágai, rendező: Bozsik Yvette (HU)
Helyszín: Figura Stúdió Színház, nagyszínpad
20.oo Sergiu Matiş & Vlaicu Golcea: Duet
Helyszín: Figura Stúdió Színház, Bocsárdi Angi Gabriella Stúdióterem
22.oo Kobez – Center Memoire du Corps: HhuAka(A): Méhcsípés, rendezők: Debrei Dénes, Varga Heni (FR, Tolouse)
Helyszín: Figura Stúdió Színház, stúdióelőadás a nagyszínpadon
Szeptember16., Vasárnap
18.oo Bicskei Zsuzsa: Abzu – Mélység, Butoh-szóló, rendező: Bicskei Zsuzsa (HU)
Helyszín: Figura Stúdió Színház, Bocsárdi Angi Gabriella Stúdióterem
2o.oo Nagy József – Jel Színház: Woyzeck, rendező: Nagy József (HU)
Helyszín: Figura Stúdió Színház, nagyszínpad
22.oo Mădălina Dan & Mihaela Dancs: (anti) aging, rendezők: Mădălina Dan & Mihaela Dancs (RO)
Helyszín: Figura Stúdió Színház, Bocsárdi Angi Gabriella Stúdióterem

forrás: erdely.ma

süti beállítások módosítása