Az Óriásmókus áthajózik a Józsefvároson

A Józsefváros egyik foghíjtelke az idei nyáron nyitott művészeti műhellyé változott, ahol magyar és nemzetközi művészek, arrajárók és ottlakók, felnőttek és gyerekek egy óriási, többfunkciós, mobilis mókust építettek. A projektet szeptember 15-én utcai ünnep zárja a Kálvária téren.

A Pneuma Szöv. nyitott budapesti hálózat és a Mobile Albania német művészcsoport az idei nyáron arra vállalkozott, hogy a főváros egyik legsokszínűbb, de számos társadalmi problémával és feszültséggel küzdő kerületében hosszú távú kreatív közösségi projektet indítson el. A Tolnai Lajos utca 23.-ban, egy valahai óvodai játszótéren ingyenesen látogatható alkotóműhelyt hoztak létre, melyet a Józsefvárosi Önkormányzat mint támogató biztosít a szervezőknek.

20forintos1_Fekete_Hajnal

Itt készül az óriási, többfunkciós mókusfigura, mely egyszerre lesz hajón épülő mobil színház, közös hangszer, hatalmas gyümölcscentrifuga és egyúttal újrahasznosítási technikák tárháza. Ehhez kapcsolódóan a nyár folyamán különféle művészeti és közösségi programokba, műhelymunkákba lehetett bekapcsolódni. Volt hangszerépítés fából és kiszuperált használati tárgyakból a Bélaműhely zenekar vezetésével, valamint rögtönzött koncert, ahol a szomszéd gyerekek zenészként és karmesterként léphettek fel. A környékbeli lakók közreműködésével egy folytatásos szappanoperett is készül, melyet hétről hétre péntek esténként mutatnak be a telken. A 8. hete zajló projekthez továbbra is csatlakozhat bárki, akinek van kedve hulladékból építeni, józsefvárosi történeteket mesélni illetve gyűjteni, és nem utolsó sorban tudást és megunt tárgyakat cserélni.

20forintos5_Fekete_Hajnal

A rendhagyó szociokulturális projekt célja egy nyitott találkozóhely létrehozása a Józsefvárosban, mely hosszú távú kreatív közösségi folyamat kiindulópontja lehet és lehetőséget adhat szomszédsági kapcsolatok és lokális hálózatok kialakulására. Mindezt közös alkotáson és játékon keresztül, mely a legkülönbözőbb képzettségű és szociális hátterű embereket hozza össze. A projekt művészeti vezetője, Sarah Günther, – a Pneuma Szöv. és a Mobile Albania csoport alapító tagja, aki a németországi Gießenben alkalmazott színháztudomány szakot végzett – Bertold Brecht és Kurt Weill Koldusoperájából merítve alakította ki a Budapestre szabott utcafantázia koncepcióját. A kezdeményezéshez számos együttműködő szervezet és alkotó csatlakozott, többek között a Vagyunk Otthontalan Művészek Egyesülete, az UccaMűvész Egyesület alkotói, a Menhely Alapítvány, valamint a FÜGE (Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület).

20forintos2_Fekete_Hajnal

A Tolnai Lajos utcában a szervezők minden hétköznap 10 és 20 óra között várják az érdeklődőket. Szeptember 7-én délután ingyenes hajvágószalon nyílik a telken, ahol a mókus számára lehet szőrt adományozni. A 20 forintos operett idei, első állomását egy nagy mókusünnep zárja szeptember 15-én, szombaton, mely a Tolnai Lajos utcából indul és a Kálvária téren zárul. Az ünnepen az évszázad mókusa utazást tesz a 8. tengeren és közös zenélés és éneklés kísértetében bemutatkozik Budapestnek.

A 20 forintos operett a tervek szerint jövő nyáron is folytatódik a Józsefvárosban.

A fotókat Fekete Hajnal készítette.

süti beállítások módosítása