Kerekes Éva: "Nem nyugszik bennem valami"

Kerekes Évát két kategóriában is jelölték a Színikritikusok Díjára. Ennek kapcsán készített interjút az Örkény Színház színésznőjével Rick Zsófi a Revizornak. Lapszemle.

A Revizor interjújából:

"Így még jobb, mert ez a két szerepem volt az évadban, és mind a kettőt úgy értékelték, hogy díjra érdemes. Ha igazi lehetőséget kapok, ami rendesen megdolgoztat, akkor általában sikerül kihámozni belőle valamit. Most mind a kettő ilyen volt" - fogalmazott Kerekes Éva. A színésznőt a Zsótér Sándor rendezésében bemutatott Nóra c. előadásban nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplő, Ascher Tamás Peer Gynt-jében Ase megformálásáért pedig a legjobb női mellékszereplő kategóriájában jelölték a Színikritikusok Díjára.

Kerekes Éva elmesélte, az Örkény Színházban minden bemutató után kiteszik a faliújságra a napilapokban és az interneten megjelent kritikákat, ott el is szokta őket olvasni, de ő maga nem megy utánuk. "Nem internetezem, nem facebook-ozok, nem kutatok véleményt. De ha valaki odajön, és azt mondja, kapott tőlem valamit, az jólesik. A visszaigazolás és a megerősítés mindenkinek fontos. Ha tényleg azt érzem, hogy érdemleges, amit csináltam, akkor érdekel, hogy mit szólnak hozzá" - árulta el.
A színésznő nem nagyon ismeri a kritikusokat: "A legtöbbjük nevét nem tudom személyhez kötni, mert ők előadás után sosem jönnek föl a büfébe. Ők nekem nem egy furcsa, különálló csoport, akiktől félni kellene. Nem az ellenfeleim, nem az ellenségeim: nekik az a foglalkozásuk, hogy legyen véleményük, és ezt meg is írják" - fogalmazott. Hozzátette, nem úgy készül, alkot az ember, hogy vajon kinek mi lesz a véleménye, és melyik kritikusnak szeretne megfelelni.
kerekesNóra (Fotó: Puskel Zsolt)
Kerekes Éva elmondta, egyelőre nincs új szerepe az évadban, de Tatabányán játszik majd az Édes Annában, és úgy volt, hogy Pintér Béláéknál lesz vendég, bár a felkérést visszamondta, mivel fáradt volt már évad végén ahhoz, hogy újra próbálni kezdjen.
A már említett Nóra-alakításról így mesélt: "Nekem a szabadságvesztés volt ebben a figurában a leginkább izgalmas. Meg az, hogy milyen érzés otthagyni mindent. Különleges állapot. Főleg azért, mert nem az történik, hogy egy nap arra ébredt, milyen rossz neki, hanem egészen a kilépés pillanatáig elfogadta, belesimult ebbe az életbe, és mégis ki tudott lépni belőle. Három gyerek mellől" - fejtette ki a színésznő.

A kérdésre, vajon személyesen vágyott-e valaha ilyesmire, így felelt: "Nagyon sokszor. És volt, hogy meg is csináltam. Nem ennyire regényesen, de mégis. Amikor az ismeretlent választja az ember, akkor sok mindent kockára tesz. Mégis minden pillanatban ki akarok lépni abból, ami már megtörtént. Nem nyugszik bennem valami. Minden pillanatban újat keresek, máshogyan, máshonnan szeretném látni a dolgokat. Minél több minden történik meg velem, annál inkább azt érzem, hogy ezt már ismerem, ezzel már találkoztam. Tudom, hogy nem lehet mindig lélegzetvisszafojtva állni egy teherhajó előtt, de valami hajtóerő állandóan lökdös" - nyilatkozta a színésznő.

A teljes interjú a revizoronline.com-on olvasható.

süti beállítások módosítása