A mizantróp két díjat kapott Szarvason

Két díjat is elhozott a Szarvasi Nyári Játékok társadalmi zsürijétől A mizantróp c. nyár elején bemutatott előadás. A zenés színmű, ami Budapesten a Városmajorban is két telt házat "vonzott", októbertől a Millenáris Teátrumban látható. A legjobb férfi alakítás díját hozta el Makranczi Zalán, míg a legjobb női alakításért Kolti Helga kapta az elismerést.

Mindketten régen a pályán, jelenleg a szakma középpontjában álltok. Hozzá tehet ehhez valamit egy díj?

Kolti Helga: Nagyon fontos minden ember számára a visszajelzés és az elismerés. A díjazás meg különösen! Boldog vagyok, hogy egy szakmai zsűri ilyen szinten értékelte a teljesítményemet.

Makranczi Zalán: Egy díj mindig visszajelzés arról, hogy az embernek érdemes azt csinálnia, amit csinál. De legalábbis másnap reggel kicsit könnyebb felkelni és nekiindulni az új napnak.
Nem lehettetek ott személyesen a díjátadáson. Ilyenkor nem fáj egy színész szíve, hogy kimarad egy "ünnepből"?

K.H.: Igen rossz, hogy személyesen nem lehettem ott, de az utolsó pillanatban derült ki az eredmény, és akkor már nem tudtam az elfoglaltságon változtatni.

M.Z.: Bevallom, nekem csak azért nem fáj a szívem, mert minden díjátadót tortúraként élek meg. Ájulásközeli állapotba kerülök, mintha a Holdon egyedül lennék, és észrevenném, hogy már csak 10 percig elegendő oxigénem van. Még akkor is, ha előre szólnak, hogy legyek jelen, mert díjat kapok. Nem természetes állapot. Eljátzsok egy szerepet a hónap elején, a nézők azonnal reagálnak...Ezt értem. Node, egy hónappal később ugyanezért megint megtapsolnak???

VER_1275_

Van-e jelentősége a mai színházi világban az ünnepeknek és egy elismerésnek a színész életében?

M.Z.: Persze. Különösen a nézői díjaknak van nagy jelentősége, hiszen az előadások nekik készülnek, nem a szakmának. Sajnos a mostani színházi világban minden szakmai díj mögött az ember már paranoiásan keresi a miérteket - ha vannak, ha nincsenek. Ettől viszont az ember mosolya nem lesz igazán őszinte.
A mizantóp annyira fiatal előadás, hogy októberben lesz csak a budapesti kőszínházi bemutató. Mik az eddigi nézői visszajelzések?

K.H.: Kicsit megosztó az előadás, de ez azt is jelenti, hogy erős, karakteres alkotásról van szó. Az énhozzám eddig érkezett visszajelzések zöme, nagyon pozitív.

M.Z.: Eddigi tapasztalatok szerint két különböző réteg ül be megnézni az előadást. Egyrészt az jön el, aki szereti Moliére-t, másrészt, aki szereti a Quimby-t. Ők még az elején nem tudják, amit mi reméltünk a próbafolyamat közben és most már tudjuk is-, hogy nincsenek olyan messze egymástól, amint az elsőre tűnik. Az előadás végére általában összerázódnak.

süti beállítások módosítása