Családi Fesztivállal nyitja évadát a Kolibri

A hét végén egész napos ingyenes fesztivállal indítja az évadot a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, 2012. szeptember 8-án, szombaton a Jókai térre várnak mindenkit 0-tól 99 éves korig.

A hagyományosan minden gyerek- és ifjú korosztály részére külön előadásokat játszó színház az idei Fesztivállal Vitéz László, azaz Kemény Henrik emlékét idézi meg a hozzá méltó kacagtató produkciókkal és egy emléktábla elhelyezésével a homlokzaton, valamint bemutatásra kerül a Láposi Terka által lejegyzett Kemény Henrik önéletrajz is, az Életem a bábjáték bölcsőtől a sírig című könyv.
Novák János igazgató Kemény Henrikről:

"Tavaly vesztettük el a magyar kulturális örökség, a magyar vásári bábjátékos hagyomány világhírű képviselőjét, alapító tagunkat, a Kossuth-díjas bábszínészt, kiváló művészt, Kemény Henriket. Családi örökségét, az általa megformált Vitéz Lászlót a legkisebb falvaktól a kőszínházakig számos generáció megcsodálta. A legkisebb nézők színházi anyanyelvet tanulhattak előadásain.

Színházunkhoz megalakulásunk első pillanatától fogva kötődött. Nálunk játszotta először teljes repertoárját kőszínházban, és tavaly, amikor már nem tudott a paraván mögött állni, asztalhoz ülve itt tartotta utolsó fellépését a gyerekek előtt, a Jókai téren. 20 éves fennállásunk alatt folyamatosan segítette művészeinket szakmai tapasztalatával, követte fejlődésünket, velünk örült, ha sikerünk volt. Megalakulásunk első fontos eseményét a Kolibri fesztivált az ő személye köré szerveztük. Azóta is, immáron húsz éve minden egyes fesztiválon velünk volt, újra és újra elvarázsolva közönségünket itt a Jókai téren. Utánozhatatlan képességét, amivel pillanatok alatt igazi közönséggé varázsolta az összeverődő nézelődőket, mindnyájan csodáltuk, szeretnénk az emlékét a következő generációknak is továbbadni. Bár kedves barátunk és példaképünk életének 88. évében eltávozott közülünk, emlékét úgy szeretnénk megőrizni egy domborművön, amint éppen híres hősével, a palacsintasütős Vitéz Lászlóval együtt szerepel. Úgy érezzük, a tábla méltó helyre kerül, hiszen minden színházunkba látogató néző találkozni fog vele, a járókelők és fesztiválozók is nap, mint nap megcsodálhatják majd..."

kolibri-fesztivl-430x322

Az ország különböző részéből a Jókai térre érkező társulatok reggel fél 10-től este 7 óráig szórakoztatják az arra járókat, miközben a színház épületében az olaszországi La Baracca társulat két nemzetközi hírű csecsemőszínházi előadása is megtekinthető. A fesztiválon feltűnik a Kaláka együttes, a Ziránó Színház (Hotto), a BábSzínTér (Kaposvár), a MárkuSzínház (Pécs), Kovács Géza (Kecskemét), a Hepp Trupp (Debrecen), Méhes Csaba és a Brass in Five, valamint a Keleti István Művészeti Szakközépiskola és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Dajka Margit stúdiójának növendékei.
A szintén már hagyományosnak számító Kolibri-villamosban az érdeklődők megismerkedhetnek a Kolibri Színház repertoárjával, és elsőként szerezhetnek információkat az új évad készülő előadásairól. A nagyobbak és az érdeklődő tanárok figyelmét valószínűleg a szeptember 30-án bemutatásra kerülő Thomas Mann adaptáció, a Mario és a varázsló kelti majd fel; a kicsik és szüleik pedig várhatóan a novemberi bemutatót várják hevesebben, amikor Ljudmila Ulickaja Százlábúak láb alatt című meséje kerül a közönség elé.
Ahogy minden évben, a Fesztivál legjobb fellépését a Franciaországban élt bábos-összművészről elnevezett Michel Indali-díjjal jutalmazzák. Az egész napos rendezvényt idén is a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara nyitja, és szakmai beszélgetés zárja, az előadások között pedig a Kolibri Harsona Quartett játszik.

süti beállítások módosítása