"Feszegeti a határvonalat" - VAMP, a vámpírmusical

A magyarországi ősbemutató szeptember 8-án lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A zenés előadás feszegeti a határvonalat opera, musical és prózai színház között! Elhamarkodott lenne azonban egy újabb „vámpírklón" darabra gondolni, mely csak meglovagolja elődei sikerét.

Darabtörténet:

Alexandra egyedül tölti szürke hétköznapjait és éjszakáit ódon házának mélyén, mígnem egy este meglátogatják régi tanítványai, a három – azóta felnőtt – gyermek, kik valaha titkon házában töltötték szabadidejüket. A vendégség új színt hoz Alexandra életébe, fájdalmait és csalódásait maga mögött hagyja, ám az éjszakát szinte észrevétlenül megfertőzi a fiatalok között megbúvó sok ellentét, melyek egyre inkább felszínre kerülnek, míg végül vendéglátójuk titkáról is lerántják a leplet. Amint ráébrednek, hogy Alexandra valójában vámpír, lassan mindhármukat megérinti az örök fiatalság ígérete, melynek néha még a legerősebbek sem tudnak ellenállni. Egész éjszakát átívelő intrikába kezdenek, hogy megszerezhessék a sötétség ajándékát. Egyikük sem sejti még, mi vár rájuk...

wamp01

A vágyódás meséje New Yorkból érkezik Budapestre:

A Drakula és a Vámpírok bálja sikere után nincs is mit csodálkozni azon, hogy idén újabb vámpír témájú darab kerül a magyar közönség elé. Elhamarkodott lenne azonban egy újabb „vámpírklón" darabra gondolni, mely csak meglovagolja elődei sikerét.

A mű sem zenéjét, sem történetét tekintve nem hasonlít a hazai előzményekre, hangulata pedig leginkább Anne Rice világát idézi. Jake Perrine 1989-ben komponálta a musical első dalát, és később ennek sikerén felbuzdulva 1993-1995 között készítette el a teljes művet. A VAMP végleges formáját 1998-ban érte el, és három év múlva debütált a Lamb's Theaterben, New York egyik kedvelt off-Broadway színházában.

Szeptemberben Budapesten is felgördül a függöny, leszáll az est, felcsendül a mű jellegzetes nyitánya, kezdetét veszi az éjszakába nyúló macska-egér játék. Onnantól pedig megszűnnek a szabályok, és megszűnik az idő...

wamp02

A főszereplők meséltek:

A két női szereplő, az Alexandrát játszó Vásári Mónika és a Rosemaryt alakító Kisfaludy Zsófi mesél a darab kapcsán.

A hazánkban szokatlan, bár musicalnak nevezett, elektronikus zene mennyire illik a témához?
V.M.: -Az elektronikus zene illik a témához,inkább a hazai musical játszáshoz nem,mert minden színház és társulat törekszik az élő zene megszólaltatásához,ám mivel ez egy összetett darab zeneileg és műfajilag/opera,pop-rock musical/így úgy gondolom a hangzás tökéletes!

K.Zs.: Szerintem a VAMP különleges zenéje és a vámpír téma tökéletes párosítás; a zene mindent elmond - és mivel nincs a darabban próza, így muszáj, hogy a dallamvilág a jeleneteknek megfelelő hangulatot, érzéseket kölcsönözzön. A rockos részek jól kifejezik az éppen durva, vad, helyenként kegyetlen történéseket, ugyanakkor gyönyörű lírai dallamokkal is találkozhat a néző, amelyben az egyik szereplő fájdalmát értheti meg, majd hirtelen jön egy elektronikus pop szám, mint nagy szerelmi vallomás.
Megszámlálhatatlan musicalfőszereppel a hátad mögött, miben hoz újat ez a szerep?
V.M.? -Igen,számtalan szereppel a hátam mögött azt tudom mondani,pont zeneileg hoz újat. Keveredik a klasszikus éneklés és a musical stílus,ennek az ízléses ötvözése komoly és csodás feladat!

Pályádon minek számít ez a bemutató? Ősbemutatóban szerepelni, mindig érdekes, bár kockázatos. Egyszerű előadás a többi között vagy lehet egy mérföldkő?
Számomra mindenképpen mérföldkő a VAMP, mivel ez az első nagy szerepem. Hatalmas megtiszteltetés, hogy Lőrincz Levente kiválasztott Rosemary megformálására (én vagyok az egyetlen a csapatból, aki casting útján került a produkcióba). Szerelmes vagyok a zenéjébe, és biztos vagyok benne, hogy a közönségre is mély hatást fog tenni a darab, így boldogan vállalom a kockázatot, ami egy ősbemutatóval együtt jár! Remélem, hogy a nézők az előadás után még sokáig a látottakról-hallottakról fognak beszélni, próbálják megfejteni a "miért"-eket, megérteni a mögöttes tartalmakat, a karakterek lelki folyamatait. A darab talán jó ellenpélda lehet, hogy hogyan nem szabad élni, reagálni helyzetekre ...
Vajon ezek az emberek miért vágynak az öröklétre?
V.M.:-Hogy miért akarják az öröklétet ezen így nem gondolkoztam,mivel Alexandra nem az öröklétet akarta,hanem az örök szerelmet, de sajnos nem a megfelelő embertől. Megkapta az öröklétet,de az örök szerelmet azt nem. Az öröklét nem is tette boldoggá,ezért vállalja az öröklét feladását.

Forrás: szabadter.hu

süti beállítások módosítása