L. Simon: Szőcsnek nem volt ráhatása az NKA döntéseire

Semmilyen szerepe nem volt Szőcs Géza korábbi kultúráért felelős államtitkárnak abban, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) júniusban 3 millió forinttal támogatta a Forrás Galéria pekingi kiállítását - közölte az MTI-vel pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága.

Az Indexen Mi volt Szőcs Géza utolsó döntése? címmel még hétfőn megjelent cikk szerint a támogatásról szóló határozat két nappal Szőcs Géza lemondása előtt született, és a Forrás Galéria a másfél hónappal korábban lezajlott pekingi bemutatkozásra kapta az összeget. Mindez azt jelzi, hogy az akkori államtitkárnak ráhatása lehetett a döntésekre - valószínűsítette a hírportál.

lsimon "Az Index szeptember 3-ai cikkében súlyosan sértő valótlanságokat állított elődömről, Szőcs Géza volt kulturális államtitkárról és a Nemzeti Kulturális Alap működési mechanizmusáról" - reagált a portál állításaira Szőcs Géza utódja, az NKA-ban a döntés idején elnöki, jelenleg alelnöki pozíciót betöltő L. Simon László.
Az államtitkár felidézi: a cikk szerint Szőcs Géza utolsó döntéseinek egyikeként 3 millió forintos támogatást ítéltetett meg annak a Forrás Galériának, amely a 2011-es pekingi magyar képzőművészeti kiállítást rendezte.
"A valóságban a kulturális államtitkárnak semmilyen ráhatása nem volt az NKA szakmai kollégiumainak döntéseire. Az NKA alelnökeként még én sem tudom, és nem is kívánom befolyásolni a szakmai testületek döntéseit" - hangsúlyozta L. Simon László.
Mint emlékeztetett, az NKA Vizuális Művészetek Kollégiuma március 5-én tette közzé pályázati felhívását, majd június 11-ei ülésén bírálta el a pályázatokat; ebben a folyamatban semmilyen szerepe sem volt Szőcs Gézának.
"A cikk állításai nemcsak a korábbi kulturális államtitkárt, hanem a teljes kormányzatot, a Nemzeti Kulturális Alapot, valamint a Vizuális Művészetek Kollégiumának szakmai szervezetek és a miniszter által delegált kurátorait is messzemenőkig sértik" - zárul a közlemény.

süti beállítások módosítása