MüSZi Nyitogató - kulturális közösségi tér nyílik

A Művelődési Szint (MüSZi) alkotóközpont és befogadótér megnyitja kapuit a Corvin Áruház 3. emeletén és támogatói hetet rendez szeptember 10-16. között.

A Művelődési Szint egy komplex kulturális és civil közösségi tér, mely egyidejűleg ad helyet közösségi tevékenységeknek, nyilvános művészeti és társadalmi eseményeknek, valamint zárt ajtók mögött folyó műhelymunkáknak. A MÜSZi egy új találkozóhely a városban. Szabad szellemiségű kulturális tér, állami támogatásoktól független társadalmi műhely, alkotóközpont, művészeti bemutatótér és rendezvényközpont. Stílusteremtően új intézmény, mely társadalmi és kulturális célok, valamint üzleti szempontok kiegyensúlyozott, fenntartható párosítására tesz kísérletet. A MÜSZi 2012. szeptember 10–16. között nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt egy támogatói hét keretében, melynek során debütálnak a jövőben havi rendszerességgel jelentkező, különböző műfajú esemény- és beszélgetéssorozatok.
A MÜSZi kulturális kuratóriumának tagjai a kultúra különböző területein – film, színház, képzőművészet, irodalom, építészet, kreatív ipar, média, civil szektor – dolgozó, közösségépítéssel foglalkozó elméleti és gyakorlati szakemberek, akik fontosnak tartják a szinergián alapuló, értékközvetítő programszervezést. Az általuk kialakított programstruktúrában a hét napjaihoz köthető, tematikus programokhoz olyan beszélgetések és vitafórumok is kapcsolódnak, melyek tágabb kontextusba helyezik az egyes fókusztémákat. A bizottság jövőbeni tevékenységét nemzetközi kapcsolatépítésekre is kiterjeszti folyamatosan keresve az együttműködési lehetőségeket a MÜSZihez hasonló működésű intézményekkel és alkotóközösségekkel.

MüSZi NYiTOGATÓ
- támogatói hét -
2012. szeptember 10-16.
Budapest, VIII., Blaha Lujza tér 1–2.
[Corvin Áruház III. emelet]
Bejárat a Somogyi Béla utca felől!

A részletes program itt olvasható!

MUSZI_logo_black

Bársony Júlia: A „SZABADEGYETEM”
a MÜSZI művészeti vezetőjének beköszönője
Budapest szívében új kulturális bázis van kialakulóban. Az értékmentő kreatív közösség független szerveződésével hiánypótló művészeti és társadalmi központot kialakítása zajlik. Az új találkozási pont egy mintaprogrammá szeretne válni, egy olyan összművészeti inkubátorrá, ahol közös erővel, új finanszírozási modellel szeretnék biztosítani az alkotói függetlenséget és szabadságot.
A MÜSZi hosszú távú kulturális koncepciója három fő pillér mentén vázolható fel.
1. Szabadegyetem – művelődési házak újradefiniálása
Olyan programok, vitafórumok, rendezvények befogadását tervezzük, amelyek az aktuális közpolitikai, kulturális és civil társadalmi kérdéseket járják körül. A nem hagyományos, délutáni és esti idősávokban megvalósuló eseményeken a meghívott témavezetők, szakértők elméleti felvetéseire – vitaindítóikra – művészeti alkotásokkal teremtünk kötetlen, interakcióra hívó atmoszférát. A MÜSZi rezidens alkotóközössége időről időre zenei, képzőművészeti, vizuális vagy éppen színházi formákon keresztül kíván kommunikálni az eseményeken megjelenő közönséggel, így ösztönözve a jelenlévőket aktivitásra és kritikus gondolkodásra. Mindezt egy olyan kivételesen központi, belvárosi helyszínen, amely nem csak páratlan előnyökkel jár, de valódi alternatívája is kíván lenni azoknak az intézményeknek, amelyeknek az elmúlt időben kényszerből fel kellett számolniuk működésüket és el kellett hagyniuk korábbi központi, frekventált helyszíneiket. Ezzel szeretnénk továbbra is biztosítani a közvetlen interakciót művészek és közönségük között egy egész nap, alternatív kulturális szigeteként működő, kreatív foglalkoztató- és munkahelyszínen, a belváros szívében.
2. MÜSZi, mint a kulturális piac generátora – művészeti megrendelések a Corvin Áruházból
Célunk egy olyan kreatív alkotói bázis működtetése, amely ugródeszkaként szolgálhat független művészek számára olyan központi platformot biztosítva, ahonnan könnyebben érvényesülhetnek összművészeti projektjeikkel. A tervek szerint a MÜSZi rezidensei kollaborálva egymással újabb művészeti formákat kísérletezhetnek ki, demonstrálva az alkotói közösség exkluzív egyediségét és páratlan lehetőségeit.
Olyan megrendeléses munkák és fesztivál meghívásokra való felkészülési terep kíván lenni a bázis, ami eddig ilyen formában és spektrumban még nem volt Magyarországon. Alkotói központunk olyan megbízások, megrendeléses munkák, és fesztivál meghívásokra való felkészülési terep kíván lenni, ami eddig ilyen formában és spektrumban még nem volt jelen Magyarországon. A cél, hogy minél több kreatív alkotó (ki)használhassa a központi helyszín kiváló stratégiai előnyeit. Elsősorban a jelen gazdasági és közpolitikai helyzet miatt kisebbségbe szorult, egzisztenciálisan veszélyeztetett közösségeknek kívánunk teret biztosítani a fenntartható, előnyös és megfizethető környezetben
3. Függetlenségi kiáltvány: fenntarthatóság – mintamodell – új finanszírozási struktúra
Az egyik legfontosabb kulturális missziónknak tekintjük, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben, amikor a magyar fiatalok többsége, legfőképpen a művészeti területeken dolgozó, pályakezdő alkotók nagy része külföldön keresi boldogulását, épüljön egy olyan inkubátor-intézmény Budapesten, amely képes legalább kísérletet tenni az értékek megőrzésére, átmentésére. Sőt, ehhez még vonzó továbbfejlesztési alternatívát is fel tud mutatni. Feladatunknak tekintjük egy aktív civil közösség, kritikusan gondolkodó, párbeszédre nyitott új generáció kinevelését. Mindezt önszerveződéssel, minél több érdekképviseleti szervezet bevonásával, vidéki és külföldi közösségekkel való együttműködéssel. A MÜSZi ezzel a működési formával a demokratikus, köztársasági eszmék újraélesztésére is kísérletet kíván tenni. Függetlenségünk és szabadságunk alapfeltételéhez elengedhetetlen kialakítani egy olyan alternatív működtetési, finanszírozási rendszert, amely mindezt biztosítani tudja. Az üzleti-piaci szektor nyitott és nagyvonalú szereplőinek megnyerése mellett adománygyűjtéseket, nyílt napokat is szervezünk, melyeken az érdeklődők bepillanthatnak alkotóközösségünk műhelyeibe és amelyeken gyerekeknek, iskolás csoportoknak foglalkozásokat szerveznénk. Az elkészülő produktumokat pedig akár a helyszínen meg is lehet vásárolni. A workshop-ok betekintést engednének az alkotói folyamatokba, újabb interakciót indukálva a közönséggel. Az ilyen eseményeken még több ember előtt nyílhatnának meg bázisunk kapui. Látogatóinknak helyi alkotók egyedi dizájnnal kreált emléktárgyakat, ajándékokat készítenének egyúttal bevezetve őket saját világukba is. Tervezünk aukciós eseményeket is, amelyeken nagy műkereskedő házakhoz hasonlatosan lehetne licitálni és első kézből támogatni a kulturális élet e valóban friss és új alkotóinak munkásságát.
Elsődleges célunk az önfenntartás, amihez terembérléssel, rendezvényszervezéssel, workshop-okkal, művészeti befogadó helyként teremtenénk elő az alapokat. Rezidensprogramjaikat folyamatosan terjesztenénk ki és tennénk elérhetővé vidéki és külföldi művészpartnereinknek számára is. Ezzel remélhetőleg indirekt módon terjedhetne a MÜSZi munkásságának és törekvéseinek híre idehaza és külföldön egyaránt.
Tisztelettel:
Bársony Júlia
művészeti vezető
MÜSZi – Művelődési Szint
www.muszi.org

süti beállítások módosítása