Ősi maja színházat tártak fel Mexikóban

Ezerkétszáz éves maja színházat tártak fel Mexikóban, Chiapas tartományban, a Plan de Ayutla régészeti helyszínen - olvasható a Discovery News hírei között.

"Egyedülálló színházról van szó, amelyet a fellegvárban, 42 méteres magasságban fedeztünk fel. A színpadot palotaegyüttes vette körbe" - mondta el Luis Alberto Martos López, a régészeti projekt igazgatója.

szinhaz Ismertetése szerint az északi fellegvárban lévő helyszínt minden oldalról épületek vették körül, amelyeket Kr.e. 550 és Kr.e. 250 között emeltek. Kr.u. 850 táján az egyik épület 8 méteres homlokzatát ledöntötték, hogy "kinyissák" a teret és egyfajta hangvetőt hozzanak létre. 
"Ez különbözik minden más színháztól: míg a többi hasonló létesítmény tömegek szórakoztatására szolgált, ennek a nézőterén maximum százhúszan fértek el" - jegyezte meg a régész.
Az amfiteátrum mellett sípokat és okarinákat, valamint a maja isteneket ábrázoló szobrokat tártak fel.
Luis Alberto Martos López meggyőződése szerint a létesítményt az elit tagjai arra használták, hogy legitimálják hatalmukat politikai "színműveket" előadva a helyi közösség kiválasztott tagjai előtt. A létesítmény egyfajta politikai "nagygyűlések" színhelyéül is szolgált.

süti beállítások módosítása