'Tényekkel érdemes foglalkozni' - Tarlós István az Újszínházról

Tarlós István főpolgármester a 168 órának adott interjúban beszélt az Újszínházzal kapcsolatos fejleményekről és arról, hogy a szakmai bizottságok funkciójáról.

A kérdésre, tett-e valamit a színfalak mögött is azért, hogy az Újszínház levegye a műsoráról A hatodik koporsót, Tarlós István úgy felelt: “Nem ártanék közös ügyeinknek azzal, hogy túldimenzionáljam, ami történt. A vezetőváltás óta több mint fél év telt el, és a mostani volt az első eset, amire azt lehetett mondani: ejnye-ejnye. Végül semmi sem történt. Egy kiválasztott darabról markánsan megmondtam a véleményemet, amit a színház vezetése figyelembe vett. Ezek után nem tudom, hogy érdemes-e egyáltalán beszélni erről” – nyilatkozta a főpolgármester, aki nem érti miért kéne nyugtalankodnia az Újszínházzal kapcsolatos fejlemények miatt.

tarlos

Úgy véli, a tényekkel érdemes foglalkozni, “tény pedig, hogy ezt a darabot nem mutatják be”. Tarlós István azt is kijelentette, az ő főpolgármestersége idején fővárosi színházban szélsőséges bemutató nem lesz.

A felvetésre, miszerint az Újszínházban politikai kinevezés történt, és nem a művészi színvonal döntött, úgy reagált: “Azért is tartom igazságtalannak az ilyen erőltetett kritikákat, mert a tizennégy budapesti színházigazgató közül én tizenkettőt a helyén hagytam. Nehéz lenne érvekkel alátámasztani, hogy a tizenkét liberális beállítottságú színidirektor közül mind a szakma legjobbjai közé tartozik. Van, aki igen, van, aki nem” – szögezte le Tarlós István.

A 168 óra újságírójának megjegyzésére, miszerint a liberális címke politikai minősítés, és semmi köze sincs a szakmai, művészi szempontokhoz Tarlós István úgy fogalmazott: “Bocsánatot kérek! Hogyhogy politikai minősítés? Én ezt a kettős mércét nem szeretem. Ahogyan én a jobboldali gondolkodói kör ellenére is megteszek tőlem elvárható lépéseket, azt is visszautasítom, hogy a liberálisnak mondott körök tekintélyes része azt hiszi: csak akkor van demokrácia, ha mindig pont az történik, amit ők akarnak. Ez nem demokrácia lenne, hanem kisebbségi diktatúra” – fejtette ki a főpolgármester, aki az Új Színház-pályázat kapcsán azt is elmondta, a szakmai bizottság nem dönthet.

“A szakmai bizottságot én kérem fel arra, hogy segítsen nekem, de nem azért, hogy helyettem határozzon. Van, amikor eltérek az ő álláspontjuktól. Ehhez jogom van, bár az esetek többségében követem a bizottság javaslatát. Így történt ez Bereményi Géza vagy a Trafó új igazgatójának esetében, akit aztán elmartak bizonyos körök, mielőtt még hivatalba léphetett volna. Bozsik Yvette sírva adta vissza megbízatását, pedig ugyanaz a szakmai bizottság őt javasolta. Szóval valami nem stimmel ebben az egészben” – nyilatkozta Tarlós István a 168 órának.

A teljes interjút itt olvashatják.

süti beállítások módosítása