Eger polgármestere a színházért demonstrált

- Manapság valami ellen szokás demonstrálni, én most mégis valami mellett teszem le a voksom – mondta Habis László, Eger polgármestere szerdán a Gárdonyi Géza Színház Szervező irodája előtt.

Bánfi Kata, Nagy Barbara és Radvánszki Szabolcs, a színház fiatal művészei Cseh Tamás dalaival hívták fel a figyelmet a megyeszékhely főutcáján a 2012-13-as évadra tervezett előadásokra.

312_8232

Habis László polgármester, Sós István és Rázsi Botond alpolgármester, valamint Gál Judit, a kulturális bizottság elnöke megvásárolták bérleteiket és hangsúlyozták: kiállnak a színház mellett, majd arra bíztattak mindenkit: látogassák az egri előadásokat.

312_8308

Blaskó Balázs igazgató derűsebb évadot, szórakoztatóbb előadásokat ígér. Eddig a tavalyi év hasonló időszakához képest többen váltottak bérletet. Az egri színház különböző akciókkal, kedvezményekkel és új bérletkonstrukciókkal próbálja növelni nézőszámát. Nyílt napokat tartanak, hogy a közönség betekinthessen a felújító próbákba, majd a készülő előadásokba, pl. az október 5-én bemutatandó Csókos asszony című operett előkészületeibe.

Az egri helyzetről a Népszabadság közölt írást:

(...) – Egy színházat nem lehet ugyanúgy szabályozni és finanszírozni, mint egy iskolát vagy óvodát – ezt már Pilisy Csenge, az egri Gárdonyi Géza Színház sajtóreferense mondja. Az idei évadot a Csókos asszony című operettel kezdik, ám a díszletet és a jelmezeket saját erőből nem tudták előteremteni. A sajtóreferens szavai szerint az új fenntartó a bérletbevételekből szeretné fedezni az előadások költségeit, ám azt nem veszi figyelembe, hogy ehhez előbb kiadásokra van szükség: meg kell varratni a jelmezeket, össze kell állítani a díszletet. Így fordulhatott elő, hogy az idei első darabot az Operettszínháztól kölcsönkapott ruhákban és bútorok között játsszák.

A színházban tavaly kétezer bérlettel kevesebbet váltottak a nézők, mint a korábbi évben. Az idén kampányba kezdett a város vezetése: Habis László polgármester ünnepélyes keretek közt váltotta meg színházbérletét, így buzdítva az egrieket hasonló cselekedetre, eközben a színház fiatal művészei Cseh Tamás dalaival próbáltak meg közönséget csalogatni a szervezőirodába. A megszüntetett Páholy-bérlet helyett pedig Thália néven új támogatói bérletprogramot hirdetnek. Az idei színházi évadnyitón egyébként érzékelni lehetett, hogy a város továbbra is ragaszkodik a költségvetési szigorhoz.

Eger polgármestere szerint mindent megtesznek a teátrum stabilitásáért, de ehhez újfajta megoldásokat is találni kell. A tervezett kilenc bemutatóból csupán ötre van pénz, a többit a színháznak kellene előteremtenie. A kulturális bizottság elnöke pedig arra biztatta a színház vezetését: csökkentsék a költségeket, a már meglévő jelmezekből és díszletekből gazdálkodjanak, a darabok mennyisége helyett pedig a minőségre helyezzék a hangsúlyt.

Forrás. Színház.hu, Népszabadság

süti beállítások módosítása