Indul a MASZK műsora - Őszi kollekció a Zsinában

Szegedi vonatkozású zenei csemegével veszi kezdetét szeptember 10-én, hétfő este a MASZK Egyesület Őszi Kollekciója az ALTERRA Kortárs Előadóművészeti Központban, vagyis a szegedi Régi Zsinagógában.

Szeptember 10-én, hétfőn este fél nyolctól a szegedi születésű Oláh Annamari énekében gyönyörködhetnek mindazok, akik ellátogatnak az Őszi Kollekció nyitó programjára. A Meszecsinka (a bolgár szó jelentése holdacska) etno-zenekar 2011-ben közel száz versenytársat maga mögé utasítva nyerte meg a Folkbeats tehetségkutató verseny világzenei nagydíját, egy amerikai turnét.

Szeptember 14-én, pénteken az Urbán András rajongóknak kedveznek: a „kőkemény családi színház” olyan problémákat mutat fel, amelyekről mindaddig nem szívesen beszélünk, gondolkodunk, amíg nem érint minket közvetlenül. A Dogs and drugs című előadást 16 éven felüli kamaszoknak, szülőknek és jövendőbeli szülőknek ajánlják továbbgondolásra. A produkció tavasszal a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválján, nyár elején pedig a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesztiválján vendégszerepelt. Egyetlen magyar nyelvű előadásként válogatták be a szeptemberben 46. alkalommal megrendezésre kerülő belgrádi Bitef nemzetközi színházi fesztivál versenyprogramjába.

      

Könnyedebb szórakozást kínál a 12 és 70 év közöttieknek Berger Gyula és csapata Enter! (Windows 2012) című "digi-dilije". A számítógép a mindennapjaink része, gyors és hatékony munkaeszközünk vagy engedelmes segítőtársunk a kapcsolati hálónk építésében, a világ dolgaiban való tájékozódásban és egyre inkább az ügyintézésben, máskor viszont a gép ellenszegül és könyörtelenül érezteti kiszolgáltatottságunkat. A Zéró Balett szeptember 21-i produkciója különleges élményhez juttatja nézőit, akik számítógépes parancsok segítségével irányíthatják az előadást: ők komponálják a színpadi eseményeket, így a szórakoztató közös játék során nézőink bepillantást nyerhetnek a koreográfia készítés vegykonyhájába is, és átélhetik a közös alkotás felszabadító örömét.

zerobalett_kni_7

Zéró Balett

Bár a Régi Zsinagóga kapuit a THEALTER FESZT végén bezárták, nyáron is folyt a munka: szeptemberben két ősbemutatóval is várják a látogatókat. Elsőként Hajnóczy Péter egyfelvonásosát, A herceget állítja színpadra Balog József, a Szegeden jól ismert és kedvelt Harsányi Attilával a címszerepben.Nem volt kérdés, hogy a fiatalabb színész generációból Harsányi Attilát láttam hercegként azon a tavaszi estén, az alig megvilágított belvárosi utcán. Láttam a sötétben álló alakot, amint Ábrahám történetén keresztül egyenesen az Urat szólítja” - írja Balog József. A MASZK Egyesület produkciója elsőként szeptember 18-án lesz látható.

hajnoczyHajnóczy Péter

Szeptember 27-én a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában mutatják be a Pass-port Európa című előadást. A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával létrejövő előadássorozat harmadik része nem az első kettő legjobb jeleneteiből születik meg, hanem azok tapasztalataira épül. A májusban, illetve a júliusi Thealter keretében bemutatott első két produkció a multietnikus világgal, a határ két oldalán élő emberek viszonyával, a vajdasági magyarok és a magyarországiak kapcsolatával foglalkozott, míg a most bemutatásra kerülő harmadik rész megpróbálja színházi eszközökkel megfogalmazni az európaiságot, körüljárni a határokkal való behatároltság és a határ nélküliség érzését. Az új előadásban a Kosztolányi Dezső Színház színészei mellett a szabadkai Népszínház két szerb színésze, valamint két szegedi színész szerepel, a rendező Urbán András.

süti beállítások módosítása