Chaplin feltámad a Broadwy-n

Új musical premierjére készülnek szeptember 10-én a Broadway-n. Christopher Curtis és Thomas Meehan darabja, a Chaplin, the musical, a némafilmek királyának mozgalmas életét mutatja be.

Charlie Chaplin 1890-es évek Londonjának árvaházaiból indult el a rivaldafény felé, Los Angelesen és Hollywoodon át egészen az Oscar-díjig menetelt -1972-ben életműdíjat kapott, 1973-ban pedig a Rivaldafény, legjobb eredeti filmzenéjéért vette át az értékes szobrocskát, természetesen a zeneszerző (is) maga Charlie Chaplin volt.

65 éves karrierje során, sikerből és kudarcokból egyaránt kijutott neki. Ez azonban nem szegte kedvét, élete végéig dolgozott – játszott, írt, rendezett, zenét szerzett, producerkedett. Csakúgy, mint a filmvásznon, viharos magánéletében is nagy szerelmek és keserű csalódások váltották egymást. Négy házasság és tíz gyerek a hivatalos mérleg.

chaplin_2

Cherlie Chaplin hosszú, mozgalmas élete nem véletlenül ihlette meg Chistopher Curtis énekes-zongoristát, aki már 2006-ban írt egy musicalt a némafilm-sztár életéről Behind the Limelight címmel, utalva Chaplin Rivaldafény című mozijára. Négy évvel később Curtis a Tony-díjas szerzővel, Thomas Meehanel közösen átdolgozta a Limelightot; az új, „felturbózott" produkciót a La Jolla Playhouse-ban, Kaliforniában mutatták be. Ez a musical lett az alapja, a szeptember 10-én, a Braodway-n, az Ethel Barrymore Theatre-ben debütáló nagyszabású előadásnak, a Chaplin, the musicalnek.

chaplin

A főszereplő, Rob McClure számára Chaplin figurája nem volt idegen, hiszen már a La Jolla Playhouse-ban is ő bújt a Csavargó túlméretezett cipőjébe. „Nem vagyok Charlie Chaplin, és soha nem is akartam az lenni. Ám amikor átváltozom a Csavargóvá, feláll a hátamon a szőr.” – mondta McClure a Broadway.com-nak.

A 2010-es szereplőgárdából egyébként, még a Hedda Hoppert alakító, Jenn Colella szerepel az új musical-változatban.

chaplin6

A legújabb Broadway darab fekete-fehér díszleteivel Beowulf Boritt díszlettervező a némafilmek korába repíti a nézőket, abba a varázslatos világba, amely Charlie Chaplin számára a világhírt jelentette; a Boritt díszleteire rímelő jelmezeket, a Broadway-en újoncként bemutatkozó tervező, Amy Clark álmodta meg. A címszerepet játszó Rob McClure arcára Angelina Avallone varázsolta Chaplin karakteres, vidáman szomorú vonásait.

chaplin3

A Csavargó kalandos élete - a vásznon és azon túl - bőven szolgált témával a Curtis-Meehan szerzőpárosnak. A közönség pedig alig várja, hogy a némafilmek sztárja énekelve szülessen újjá a Ethel Barrymore Theatre színpadán.

chaplin-the_musical2

Chaplin, the musical

Szereplők:

  • Rob McClure - Charlie Chaplin

Jim Borstelmann - Alf Reeves

Jenn Colella - Hedda Hopper

Erin Mackey - Oona O'Neill

Michael McCormick - Sennett, McGranery / műsorvezető

Christiane Noll - Hannah Chaplin

Zachary Unger - Fiatal Charlie / Jackie

Alan Wayne Wilcox - Sydney Chaplin,

Zene és szöveg: Christopher Curtis

Szövegkönyv: Christopher Curtis és Thomas Meehan

Rendező-koreográfus: Warren Carlyle

Díszlet: Beowulf Boritt

Jelmez: Amy Clark

Maszk: Angelina Avallone

süti beállítások módosítása