Kulka János: "Nem lehet kiszállni"

A Nemzeti Színház művésze a 168 Óra vendége volt. 

kulka

“Úgy hiszem, az élet rövidebb annál, semmint rosszkedvvel elrontsam, hagyjam, hogy körülöttem a világ tönkretegyen, megegyen. Próbálok - néha valóban komoly erőfeszítéssel - megőrizni magamban némi optimizmust, derűt és hitet. Hitet abban, hogy amit teszek, akár a munkámban, akár a privát életemben, annak van valami értelme” – fogalmazott Kulka János Krug Emília interjújában.

A kérdésre, ma is burok-e a Nemzeti, ami megvéd a külvilág problémáitól, úgy felelt: “Szerintem a színház az egyik utolsó hely, amely még viszonylag érintetlen ettől a furcsa, gyorsan változó, egyre virtuálisabb világtól. Menedék, ahova azért járnak az emberek, hogy olyan szerzők gondolatait hallgassák, akik hatnak rájuk. Ott, ahol nem akarják őket becsapni, sem hazudni nekik. Nagyon jólesik, hogy sokan aggódnak a színházunkért, a társulatért, az eredményekért. De a hétköznapok mégiscsak arról szólnak, hogy bemegyünk tízre, próbálunk kettőig, este pedig játszunk. Rengeteget dolgozunk, s szerencsére leköt minket annyira a munka, hogy kevés időnk marad azon rágódni, mi lesz ennek a vége. Egyébként tizenkét évig voltam vidéki színész, Kaposváron nyolc évet töltöttem - a meglévő hitemet talán annak az időszaknak köszönhetem -, és sosem voltunk luxushelyzetben. Megtanultuk, hogy az anyagi szűkösség mindig sarkallja a szellemet, míg a túlzott kényelem lustává teszi az alkotó embert. Ettől még persze nehéz egy díszlet- vagy jelmeztervezőnek, akinek a semmiből kell dolgoznia, vagy csak a raktárból válogathat” – fejtette ki Kulka János.

Saját bevallása szerint nem foglalkozik azzal, mi lesz a sorsa, ha Alföldi Róbert nem folytathatja az igazgatást. “Egész életemben vágytam arra, hogy szabadnak érezzem magam. Nem gondolkodom azon, mi lesz, mert arra koncentrálok, hogy ne veszítsem el a szabadságomat. Ne kössek sem anyagi, sem más okokból olyan kompromisszumot, amelyet később nem tudok megbocsátani önmagamnak. Szerencsés volt az életem, ötvennégy éves koromig nem kellett olyan döntéseket hoznom, amelyek miatt nem tudtam volna tükörbe nézni. Remélem, most már megóv az ilyesmitől az élet vagy az elővigyázatosságom” – nyilatkozta Kulka János, aki azt is elárulta, a Nemzeti előző pályázatánál - amikor végül Alföldi nyert - eszébe jutott, hogy pályázzon, de két hónap gondolkodás és önvizsgálat után rájött, alkalmatlan lenne.

“Sokkal jobban leköt és érdekel a színészi pálya, mint hogy ezt kockára tegyem, s úgy álljak a színpadon este, hogy közben az jár a fejemben, holnap fel kell mondanom a kellékesnek. Nekem ez nem menne” – magyarázta Kulka János, aki a szakmáról is szót ejtett.

“Most már nem számít a véleményünk. De el kell mondani, bármennyire úgy tűnik is, hogy nem talál értő fülekre. Azt a minimumot, hogy kinyitjuk a szánkat, teljesíteni kell. Nem lehet kiszállni” – közölte a színész.

A teljes interjút a 168 órában olvashatják.

fotó: Dobos Tamás

süti beállítások módosítása