Nemzetközi fesztivált szervez a kolozsvári színház

Három bemutatóval indítja 220. évadát az erdélyi társulat, amely nagyszabású nemzetközi színházi fesztivál megszervezésére és több külföldi turnéra is készül.

Tompa Gábor, az intézmény igazgatója elmondta, hogy az első három bemutató után az év végéig már újabbakat nem terveznek, mivel novemberben az Interferenciák címet viselő nemzetközi fesztiválra összpontosítanak. Ezt a fesztivált a kolozsvári színház alapította és minden második évben szervezik meg.

Tompa szerint a fesztivál anyagi helyzete még bizonytalan, de nem szeretnék elhalasztani, ezért menet közben próbálnak majd átcsoportosítani pénzeket az eseményre és ezért nem terveztek az idei naptári évre újabb bemutatókat. A fesztivál programját a napokban véglegesítik, az már biztos, hogy a meghívottak között szerepel a budapesti Katona József Színház is.

Az első három bemutató próbái már zajlanak, szeptemberben a közönség megtekintheti Tompa Gábor rendezésében a Romok igaz menedék című táncszínházi alkotást, amelyet Samuel Beckett művei ihlettek.

A kolozsvári színház Ion Luca Caragiale román drámaíró egyik művét is bemutatja abból az alkalomból, hogy a 2012-es évet Caragiale-évnek nyilvánították Romániában. Leondia gem session címmel a román drámaíró Leonida naccsás úr és a reakció című drámájának adaptációját viszik színre szintén Tompa Gábor rendezésében. A produkció arra keresi a választ, hogy az elmúlt 23 évben meghaladottá vált-e Caragiale, vagyis a nagy román drámaíró értené-e a mai politikai eseményeket vagy értetlenül kapkodná a fejét - magyarázta Tompa Gábor, hozzátéve, hogy Caragiale neve elválaszthatatlan a politikától.

1659056Fotó: Kolumbán Zoltán

Októberben mutatják be Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok című drámáját az amerikai Lori Petermann rendezésében. Tompa emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években több amerikai alkotóval dolgoztak együtt, ez a darab pedig ennek az "amerikai körképnek" a kibővítését és folytatását célozza.

Az évad második felében a tervek szerint bemutatják Matthias Langhoff rendezésében az Éjjeli menedékhely című darabot, Dragos Galgotiu román rendező pedig a Sweeney Todd című művet viszi színre.

Hatházi András színész-rendező Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabját állítja színpadra, Albu István pedig Matei Visniec Franciaországban élő román kortárs drámaíró Kenyérzseb című művét rendezi meg. Az idei évad utolsó bemutatója várhatóan Máté Angi: Mamó című regényének színpadi változata lesz, amelyet Mezei Kinga rendez.

A kolozsvári társulat ebben az évadban egyebek között két franciaországi, egy csehországi és egy dél-koreai turnén vesz részt.

süti beállítások módosítása