A Koma felhívása Kontyfásoknak

Demokrácia. Te mit gondolsz róla?
 Csatlakozz a KOMA programjához és alkoss velük közösen!

 A KOMA társulat a 2012/13-as tanévben egész éves közös munkát tervez a Kontyfa Középiskolával. A foglalkozások, beszélgetések, alkotóműhelyek egy igen aktuális téma köré szerveződnének, ami nem más, mint a DEMOKRÁCIA.

koma

A KOMA közleménye:

Magyarország társadalmi berendezkedése több mint húsz éve polgári demokratikus értékeken nyugszik. Ti, jelenlegi középiskolások vagytok az első olyan generáció, amely egész eddigi életét ebben a rendszerben élte. Mindannyian hallottátok már a demokrácia hangzatos jelszavait: a választás joga, a hatalom megosztása, a nép uralma, egyén és közösség együttműködése. De mit is jelent mindez, mikor nem a történelemkönyvekben olvassuk, hanem a mindennapjainkban éljük meg? Hogyan viszonyulunk hozzá? Tudjuk-e kezelni? Tudjuk-e használni? A következő egy évben ezekre a kérdésekre szeretnénk válaszokat keresni veletek együtt.

Részvételi feltételek: A programba azoknak a jelentkezését várjuk, akik szeretnék velünk együttműködve, különböző módokon és eszközökkel megközelíteni a témát. Ahhoz, hogy részt vehess a közös alkotásban, elsőként egy PÁLYAMUNKÁT kell készítened. A feladat az, hogy valamely művészeti ág eszközeinek segítségével fogalmazd meg egy gondolatodat EGYÉN ÉS KÖZÖSSÉG viszonyáról. Készíthetsz rövidfilmet, fényképet, fényképsorozatot, rajzot, festményt, montázst, szobrot, számítógépes grafikát, írhatsz verset, novellát, drámajelenetet, komponálhatsz zenét, énekelhetsz, de akár reppelhetsz is.
A pályázatokat egy többtagú zsűri fogja elbírálni, akik egyben arról is döntenek, hogy végül kik vehetnek részt a foglalkozásokon. A beérkezett pályamunkák mindegyikét nagy becsben fogjuk tartani. Az év folyamán, az arra érdemesekből szeretnénk kiállítást, vetítést, előadást tartani a KOMA bázisán.

A programról röviden: Terveink szerint az egész éves program négy részből fog állni.

1.    Öt héten keresztül, heti kétszer 150 percet fogunk együtt tölteni. Ennek első húsz percét mozgásra használjuk fel, majd meghallgatunk egy előadót, vagy közösen vitázunk egy adott témáról. Ezután csoportokra oszlunk és a művészet eszközeinek segítségével dolgozzuk fel, amit az elméleti részben hallottunk. A foglalkozás végén a csoportok újra összeülnek és élménybeszámolókat tartanak. Az öt hét során két szombati napot is együtt töltünk: kiállítást, színházi előadást, filmet nézünk, külső helyszínen dolgozunk, kutatómunkát végzünk, utcai performanszokat adunk elő.

2.    A második szakaszban csapatokra oszlunk. Minden csapatnak lesz egy mentora. A mentor tűzi ki a feladatokat, kéthetente összehívja a csapatát és ellenőrzi az elvégzett munkát. Ekkor már koncentráltan elkezdünk foglalkozni egy előadás, film vagy kiállítás létrehozásával. Ennek érdekében alakulnak szövegíró, zeneszerző, látványtervező és színész csoportok. (Természetesen más csoportok is létrejöhetnek és ezek között lehet átjárás, egy feladatot több csoport is elvállalhat.)

3.    A harmadik szakaszban részt vehettek egy kéthetes workshopon a KOMA saját és meghívott alkotóival. Itt lehetőségetek nyílik arra, hogy látványtervezőkkel, színészekkel és más előadóművészekkel alkossatok együtt.

4.    Az évet egy nyári táborral koronáznánk meg. Nem szeretnénk előre eldönteni, hogy ennek a két hétnek a lezárása mi lesz pontosan, de mindenképpen valamilyen művészi megnyilatkozás, összefoglalása az elmúlt év tapasztalatainak, élményeinek. Az elkészült alkotást a 2013/14-es tanévben több iskolába is eljuttatnánk. Így a művészet segítségével beszélhettek a kortársaitoknak saját gondolataitokról a közösségi élettel, a társadalmi szerepvállalással, a demokráciával kapcsolatban.

A pályamunkák benyújtásának határideje: 2012. szeptember 20. A pályamunkák benyújtásának módja: e-mailben a komatarsulat@gmail.com A pályamunkák elbírálásának határideje: 2012. szeptember 22.

süti beállítások módosítása