Fesztiválok évada Nagyváradon - Bővül a színház

A fesztiválok évada lesz a 2012-2013-as színházi évad Nagyváradon – jelentették be a teátrum vezetői egy sajtótájékoztató keretében. „Fesztivál az egész” - ez a shakespeare-i parafrázis az évad egyfajta mottója.

Eredmények, tervek

A sajtótájékoztatón elsőként Czvikker Katalin menedzserigazgató osztotta meg az elmúlt évad eredményeit, illetve a jövőbeni terveket. Mint említette, büszkék lehetnek a Szigligeti Társulat két művészére, az újdonsült Jászai-díjas Kardos M. Róbertre, valamint Dimény Leventére, akit a kisvárdai fesztiválon díjaztak a Liliomfiban nyújtott alakításáért.

Kiemelte, az elmúlt évadban rég látott érdeklődés övezte a színház előadásait: több mint 42 ezren vettek részt ezeken, csupán a Liliomfit több mint 13 ezren látták. Az infrastrukturális fejlesztésekről is szó esett: többek között egy fordítóberendezést is beszerez a színház, amellyel az előadások román nyelvű feliratozását oldják meg, de egy új fényhídrendszer beszerzése is várható a közeljövőben, valamint újdonságnak számít majd az új évadban az is, hogy a közönség az előadásszünetekben az előtérben, folyosón elhelyezett monitorokon kapnak tájékoztatást a további előadásokról, a műsorrendről. További újítás, hogy elektronikus bérletkártyákát bocsát ki a színház, ezeken - a bankkártyákhoz hasonlóan - tárolják az adott bérletre vonatkozó adatokat. A színház előadóterei is fokozatosan megújulnak: jelenleg a bábszínház színpadának, nézőterének átalakítása zajlik, valamint a színház szomszédságában lévő stúdiótermet is átadják ebben az évadban. Hosszú távon pedig még egy játszóhellyel bővülhet a színház: a Bémer (I. Ferdinánd) téri egykori Transilvania mozi épületének felújítására és a két színház közös használatába helyezésére sem kell sokat várni.

berlethirdeto_plakat_nyitunk

Színes kínálat: vígjáték, musical, kortárs magyar és román dráma

Szabó K. István, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatója tért ki részletesebben az évad kínálatára. Mint mondta, az évad első bemutatójára október 19-én kerül sor, Beaumarchais A sevillai borbély című vígjátékát Zakariás Zalán, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészeti igazgatója viszi színre. Szeptember közepétől már játssza a társulat az elmúlt évadban bemutatott Oedipust, amely meghívást kapott az évad elején a román színház által szervezett Rövid Dráma Fesztiválra is. Az évad második nagyszínpadi előadása a népszerű My Fair Lady című musical, melynek bemutatójára szilveszterkor kerül sor. Az előadást Réthly Attila magyarországi rendező jegyzi.

Szabó K. István maga rendezi a harmadik nagyszínpadi előadást: Dürrenmatt A nagy Romulus című színművét viszi színre a jövő év elején .Ebben az évadban is lesz bérletcsere, ezúttal a debreceni Csokonai Színházzal, amelynek Az ember tragédiája című előadását láthatja a nagyváradi közönség a teátrum igazgatója, Vidnyánszky Attila rendezésében, Debrecenben pedig a A nagy Romulust mutatja be a Szigligeti Társulat több alkalommal, bérletes előadásként.

Természetesen kamaraelőadások is lesznek az évadban: elsőként Szép Ernő Tűzoltó című vígjátékát láthatja a közönség. Ennek az előadásnak már el is kezdődtek a próbái Hajdu Géza színművész irányításával. Forgách András A fiú című tragédiáját maga a szerző rendezi jövő év tavaszán, majd az évad végén egy izgalmas kortárs román színművet mutat be a Szigligeti Társulat: Gianina Cărbunariu Holnapután tegnapelőtt című darabjának műfaját a rendező, Szabó K. István (vég)játékként határozza meg.

Az évad elején még egy rendkívüli színházi eseményre kerül sor, hiszen a Szigligeti Színház lesz idén a házigazdája a kétévente megrendezett Interetnikai Színházi Fesztiválnak, amely a romániai kisebbségi színházak, társulatok seregszemléje. A fesztiválon az erdélyi magyar teátrumok mellett jelen lesz a temesvári és a nagyszebeni német színház, valamint a Bukaresti Zsidó Színház egy-egy előadással.

Az új évadban is folytatódik az Iskola a színházban, színház az iskolában elnevezésű programsorozat, idén a középiskolák mellett a Partiumi Keresztény Egyetem diákjait is bevonják a programba, amely csakúgy, mint tavaly, októberben veszi kezdetét és a Magyar Kultúra Napján ér véget egy-egy előadással: a középiskolások Karinthy, az egyetemisták Örkény műveiből alkothatnak majd maradandót a színművészekkel való közös munka során.

A művészeti igazgató a bérletrendszerről is szót ejtett: az elmúlt évadhoz képest az árakat némileg mérsékelték, valamint új bérlettípusokat vezettek be. A határon túlról érkezőknek szól elsősorban a Bessenyei György-régióbérlet, az Arany János vándorszínházi bérlettel a nem Nagyváradon élőket célozza meg a színház. A bérletrendszerről bővebb tájékoztatást a színház honlapján (www.szigligeti.ro) kaphatnak az érdeklődők.

sajto2

Hagyományt teremteni

Annak ellenére, hogy a Nagyvárad Táncegyüttes idén ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, Nagyváradon nem nagy hagyománya van a táncelőadásoknak, a táncszínháznak – mondta el Dimény Levente, a táncegyüttes vezetője –, ezen szeretnének változtatni. A táncegyüttes is fesztivált szervez idén, hiszen Váradon kerül sor az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójára október 4-7. között. A találkozó nyitóelőadása pedig a táncegyüttes első bemutatója is lesz egyben, a Fekete Sáfrán, amely Tamási Áron azonos című műve alapján László Csaba rendező-koreográfus visz színre. A Nagyvárad Táncegyüttes Kilencezer kilométer a néphagyomány szolgálatában címmel iskolai ismeretterjesztő programot indít, melynek részeként a Táncos földrajzóra, Táncos történelemóra és Adventi játék címet viselő előadásokat mutatják majd be.

Kiss Ferenc, a Vízöntő zenekar alapítójának szerzeménye alapján készül a Nagyvárosi bujdosók című táncjáték, amelyet a népszerű magyarországi rendező-koreográfus, színész, zeneszerző, énekes, Novák Péter jegyez majd játékmesterként.

Dzsungel-táborban kezdte az évadot a Lilliput Társulat

A színház bábtársulatának első bemutatójára már ezen a héten sor kerül: szeptember 8-án, szombaton Mosonyi Aliz Csipkerózsika-adaptációját tekinthetik meg kicsik és nagyok a bábszínházban. Az előadás – amely Szőke Kavinszki András művészeti igazgató szerint humoros-kedves darab alapján készül – rendezője Bartal Kiss Rita. A Lilliput Társulat a Szigligeti Társulattal közösen mutatja be novemberben a Dés László-Geszti Péter-Békés Pál szerzőtrió népszerű musicaljét, A dzsungel könyvét. Az előadásra, illetve a próbafolyamatra való felkészülés része volt a nemrég véget ért Dzsungel-tábor a Kolozs megyei Havasrekettyén, ahol az előadásba beválogatott iskolás szereplők tölthettek el több napot színművészek irányításával. A Lilliput Társulat felolvasószínházzal is készül az új évadra: Arany János Toldi című művét adják elő, a tervek szerint „nem konvencionális színházi terekben”. Az évadot a Kormos képpel mutogat című bábjáték zárja Rumi László rendezésében. Az előadás Kormos István népmesék alapján írt három verséből készül, három, egymástól eltérő formavilág, más-más bábszínházi stílus felhasználásával.

A Holnap után és nyári színházi esték

A Fesztivál az egész szlogenhez kapcsolódó két másik eseménysorozatról szóló elképzeléseket Sorbán Attila pr-osztályvezető vázolta fel: A Holnap után című két-három napos, fesztivál jellegű esemény Váradhoz kötődő jelentős művészek – írók, költők, képzőművészek, színházi emberek – életművének felkutatását, tematizálását célozza meg.

A színház elindítja a Szigligeti Nyári Esték című sorozatát, melynek alkalmaira a tervek szerint elsősorban a várbeli nyári színházban kerül sor, csupán az esetleges rossz idő esetén kerülnének a színház falai közé az előadások. A sorozat pontos programját a későbbiekben teszi közzé a Szigligeti Színház.

Színház.hu

süti beállítások módosítása