Furlanetto Bécsben lép fel

A Bécsi Állami Operaházban vasárnap este premier értékű felújítást tartottak, Verdi A szicíliai vecsernye című művében Ferruccio Furlanetto vette át a rebellisek vezetője, Procida szerepét.

A felújítás alkalmából Furlanetto elmondta, hogy Procida volt az első Verdi-szerep, amit énekelt 1981-ben New Yorkban. "Engem mindig is lenyűgözött ezt a karakter" - fogalmazott az énekes, aki úgy vélte, hogy Procida időtlen, tehát mindig érvényes figura. "Ő egy fundamentalista, akinek meggyőződése, hogy a szabadság csak harc árán vívható ki, nem számít mekkora a véráldozat és kit áldoznak fel a cél érdekében" - tette hozzá. 

Ferruccio-Furlanetto_4_Copyright-Igor-Saharov1Fotó: Igor Saharov

A mai operarendezésekkel kapcsolatban úgy látja, hogy a konkrét történelmi témájú műveket érdemes hiteles környezetben játszani, bár akad ellenpélda is, a Borisz Godunov például az ötvenes évek szovjet világát idézte - ezt elfogadta. A szerepet idén a moszkvai Bolsoj Színházban is játssza, azt azonban túlzásnak tartja, hogy a koronázási jelenetben Jelcinként akarják felléptetni. 
"Herbert Wernickével jó volt együtt készülni A szicíliai vecsernyére, a rendező nem csupán kedves ember, hanem meghallgatja az énekesek véleményét. Amikor elkezdtem a karrierem, valódi szakemberek rendeztek az operaházakban: Visconti, Zeffirelli, Ponnelle, Faggioni. Mára a helyzet megfordult, a rendezők a saját ötleteikre, mondanivalójukra összpontosítanak és nem nagyon foglalkoznak a vokális, a zenei szempontokkal" - jegyezte meg.

süti beállítások módosítása