KOMA-évad a demokrácia jegyében

A KOMA vendégszínészekkel és meghívott alkotókkal elkezdte a munkát a Bázison és a Jurányiban, Shakespeare ritkán játszott drámájával, az Athéni Timonnal foglalkoznak, melynek bemutatója októberben lesz.

jasko_mohai_5

Jaskó Bálint és Mohai Tamás

A csapat azért választotta az Athéni Timont, melynek központi témája a demokrácia, mert az évad során a Magyarországon is működő politikai, társadalmi, jogi rendszert szeretnék górcső alá venni, és ennek kapcsán kívánnak kérdéseket feltenni mindenkinek. 

Elmondásuk szerint ehhez sokat kell kérdezniük szakemberektől. Ezért elsőként Cságoly Kristófot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai Gyakorló Gimnáziumának tanárát látták vendégül az egyik próbán, aki a demokrácia kialakulásáról tartott előadást és beszélgetést az alkotóknak. Szóba került az angolszász típusú rendszerek kialakulása, az európai és magyar középkori királyságok és császárságok, az ezt követő monarchiák története, a királyok, az egyházak, a nemesek, parasztok és polgárok mindenkori küzdelmei a hatalomért. Beszélgettek a 19. században kialakuló pártokról, a mai rendszereket meghatározó formákról és a 20. század demokráciáiról, diktatúráiról.

viczei_zrinyi_gal

Viczei Zsolt és Zrinyi Gál Vince

Tehát a KOMÁk ebben az évadban arra keresik a választ, milyen felelősséggel tartoznak saját maguknak és egymásnak? Változott-e a mai polgárok viszonya a társadalomhoz az egykori athéniakhoz képest? Vannak-e társadalmi felelősségeink, vagy csak jogaink? Van-e hatása annak, ha felelősséget vállalunk a környezetünkben? Jogos elvárás-e, hogy a közösségünk feleljen értünk?
tornaterem3

A bázison

WILLIAM SHAKESPEARE: ATHÉNI TIMON
Bemutató: 2012. október 5. 20 óra, Jurányi Inkubátorház (1027 Bp., Jurányi u. 1-3.)
További előadás: 2012. október 6. 20 óra, Jurányi Inkubátorház (1027 Bp., Jurányi u. 1-3.)
fordította: Szabó Lőrinc
átdolgozta: Fekete Ádám
rendező: Zrinyi Gál Vince
rendezőasszisztens: Anka Kristóf
dramaturg: Fekete Ádám
zene: G. Szabó Hunor
fotós: Csapó József
produkciós vezető: Kulcsár Viktória
Szereplők
Timon - Zrinyi Gál Vince
Apemantus - Horváth Illés
Alcibiades - Herczeg Tamás
Flavius - Viczei Zsolt
Szenátorok, urak, szolgák és kurvák - Jaskó Bálint és Mohai Tamás
Apród - Mervel Miklós
Támogatók: EMMI, XV. kerületi Polgármesteri Hivatal, PKEA, Summa, FÜGE
Külön köszönet: Cságoly Kristóf, FÜGE

süti beállítások módosítása