Senkálszky Endre átvette életműdíját

Átvette a magyarországi Színházi Kritikusok Céhe életműdíját Senkálszky Endre, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja.

Az Új Magyar Szó portál beszámolója szerint az októberben 98. évét betöltő, még mindig aktív színművész "hetvenöt éve gyakorolt meghajlással" köszönte meg a díjat a kolozsvári Minerva házban tiszteletére szervezett kedd esti ünnepségen.
A Színházi Kritikusok Céhe júniusban hozta nyilvánosságra, hogy idén Senkálszky Endre kolozsvári színésznek adományozza életműdíját, amelyről a tagok titkos szavazással döntenek.

endre A kolozsvári ünnepségen egyik méltatója, Hatházi András színművész, aki Csehov Cseresznyéskert című drámájában volt Senkálszky partnere, elmondta: harminc évvel azután született, hogy "Bandi bácsi" elkezdte a színészi pályafutását. Humorral, de őszinte csodálattal idézte fel a közös próbákon tanúsított páratlan profizmust, pontosságot, az újítás iránti végtelen nyitottságot, amely a magyar színjátszás matuzsálemét jellemzi.
Tompa Gábor, a kolozsvári magyar színház igazgató-főrendezője arra hívta fel a figyelmet, hogy Senkálszky Endre mellett nem kevesebb, mint hét színészgeneráció nőtt fel, és az ünnepelt mind a hét generációt örökifjú szívvel és mentalitással figyelte, segítette. "Az a tény, hogy a Kolozsvári Állami Magyar Színház most ilyen erős, sikeres társulatot tudhat magáénak, nagy részben Senkálszky Endrének köszönhető" - tette hozzá az igazgató.
A Színházi Kritikusok Céhének képviselője, Tompa Andrea méltatásában arról beszélt, hogy Senkálszky Endre a magyarszínháztörténetben az összekötő láncszem. "Összeköti Janovics Jenőt Harag Györggyel és Tompa Gáborral, mert Senkálszky Endre valamennyiükkel találkozhatott" - mondta a kritikus.
Senkálszky Endre arról beszélt, hogy nem tudni, milyen lesz a jövő színháza, de "felelősek vagyunk a jelenéért". A rendezvényen levetítettek néhány jelenetet a színművész emlékezetes alakításaiból. A Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja október 2-án lesz 98 éves.
"Senkálszky Endrét Magyarországon kevesebben ismerik, mint illene, s mint amilyen jelentős az életműve. Erdélyi, közelebbről kolozsvári színész, de az egyetemes magyar színjátszás kiemelkedő művésze" – írta a Színházi Kritikusok Céhe korábban a kolozsvári magyar színművészről.
Mint kiemelték, Senkálszky Endre Európa egyik legidősebb aktív színésze, aki például Tompa Gábor III. Richárd-rendezésében még most is fellép. 81 éve lépett először színpadra, 1939 óta tagja a különböző néven működő kolozsvári magyar teátrumnak, amelynek igazgatója is volt, méghozzá a legnehezebb időkben. Tanított a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben, azaz a Színművészeti Főiskolán. Rendezett is, többek között az 1977-es nyugdíjaztatása után tizennégy darabból álló görög tragédiasorozatot mutatott be.

süti beállítások módosítása