Vastaps Cserhalmi Györgynek Veszprémben

Cserhalmi György Kossuth-és Balázs Béla díjas, Érdemes művész lesz a Vastaps est vendége szeptember 19-én (szerdán) délután öt órakor a Veszprémi Petőfi Színházban. A  színész 1972 és 1975 között volt tagja a teátrumnak. A nagy idők nagy tanúit felvonultató pódiumbeszélgetés házigazdája Varga Róbert újságíró lesz.

A Vastaps estekről:

A Vastaps estek célja kötetlen beszélgetés és közönségtalálkozó keretében portrészerűen bemutatni azokat a legendás művészeket, színházi dolgozókat, akiknek neve kitörölhetetlenül összeforr az 50 éves társulat történelmével. Az ő pályafutásukon keresztül érzékeltetni azt, mit is jelent és jelentett számukra a veszprémi színház. Portrérajzolóként közreműködik: Farkas István, művész-tanár.

cserhalmi2

Cserhalmi Györgyről saját szavaival:

Akarat: "Én semmit nem bánok. Biztosan nem akartam eléggé. Mindig az valósult meg, amit már kicsit akartam. Azt gondolom, hogy az akaraton túl semmi nem létezik. Mi van az akaraton túl? Makacsnak makacs vagyok, de nem akaratos. A saját előmenetelem sem nagyon érdekelt; olyan jól alakult az egész, hogy nem kellett sokat küzdenem. Inkább az érdekel, hogy ha lehet valamit, valakikkel... Annak idején a Katona József Színházért vagy az Új Színházért érdemes volt harcolni. Ott volt akarat". (forrás: pkm.hu, 2004) 

Miképpen formál véleményt egy színészi alakításról: "Szerelem, kenyér, vér. Ez a három szó minden jelentős műben felbukkan. Én mindig arra figyelek, hogy ezeket az alapszavakat miképpen mondják a színészek, kellőképpen érzékeltetik-e a bennük rejlő effektív vágyakozást, kínzó éhséget, a borzongást. Akiben erre nem mutatkozik hajlandóság, annak nincs köze az élethez. S ilyenformán a színészethez sem". (1979 FSZM)

Áldemokrácia: "A színházakban emberemlékezet óta – azaz immáron negyven esztendeje- kaotikus állapotok uralkodnak. A szocializmus kedvezményezettjei kíméletlen “hozzáértésükkel” a színházakban is létrehozták a húgymeleg áldemokráciát. A tehetség tábornokai itt is az éjjeliőr státuszába juttatták. Az a meglehetősen pofátlan helyzet alakult ki, hogy a színházi, illetve a filmes világban minden további nélkül kispadra ültették a nagy elképzeléseket". (1989 Heves Megyei Népújság)

Jó élni: “Miért ne érezném jól magam? Annyira jó élni! Ha az ember élhet. Ha ülök a családom körében, vagy a lányommal beszélgetek, vagy a feleségemmel a villanyszámlát próbáljuk valahogy áttolni a következő hónapra, úgy hogy ne kapcsolják ki az áramot… Ezeken nagyon jókat lehet röhögni!” (forrás: Terasz.hu) A folytatást itt olvashatja.

draga

Friss hír a színészről - Leánya filmjében látható csütörtöktől:

Csütörtöktől vetítik a mozikban Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjét, amelynek díszbemutatója kedden este lesz a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A produkciót a 43. Magyar Filmszemlén láthatták a nézők, ám a nemzetközi premierre, amely a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon volt, újravágták a végső változatban 87 perces alkotást.

A film két barát története a magyar közelmúlt egy mindmáig homályos és tisztázatlan fejezetének tükrében.
Az alkotás eredetileg kisjátékfilmnek indult. "Úgy éreztük, nem lehet 25 percben elintézni, több időt érdemel" - nyilatkoztaCserhalmi Sára korábban az MTI-nek filmjéről, amely diplomamunkája is egyben. "Már a címe is sugallja, miről szól. Egy férfi elmegy a levéltárba és megtudja, hogy a legjobb barátja besúgta őt" - fejtette ki a rendező. Mint kiemelte, filmen még nem foglalkoztak ezzel a témával, azzal, hogyan élhet ma egy volt besúgó, miként számol el magában azzal, amit tett és milyen módon hat valakire, hogy besúgták.
A napjaink Magyarországán játszódó alkotás főszerepeiben Cserhalmi György és Derzsi János látható. Előbbi a besúgott, utóbbi a besúgó. A fiatal rendező úgy fogalmazott, csodálatos élmény és megtiszteltetés volt ilyen nagy színészekkel dolgozni. "Édesapámat láthattam arról az oldaláról is, amelyet korábban nem ismerhettem. Nem úgy voltunk ott jelen, mint apa és lánya" - tette hozzá.
A filmben játszik Keres Emil, akit az utóbbi időben ritkán lehetett filmen látni, valamint Benedek Miklós, Mácsai Pál, Schneider Zoltán és Györgyi Anna.
A film állami támogatás nélkül készült. A szükséges összeg a Színház- és Filmművészeti Egyetem, két produceri iroda, a Pusztai Ferenc által vezetett KMH Film, az I'm Film (Márk Iván és Csernai Judit), valamint Rebekka Garrido co-producer, a berlini Post Republic munkatársa, illetve cégek jóvoltából gyűlt össze.
A produkció nemzetközi premierje a 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of The West versenyprogramjában volt július 5-én. Az alkotók két héttel a fesztivál előtt anyagi okok miatt lemondták a szereplést, ám végül sikerült előteremteni a hangutómunkákhoz és a kópia legyártásához szükséges pénzeket. A filmről bővebben itt olvashat.

 

süti beállítások módosítása