A Báthoryval nyitja évadát a Kolozsvári Magyar Opera

A Báthory Erzsébet musical-opera szombati bemutatójával nyitja évadját a Kolozsvári Magyar Opera.

A Báthory Erzsébethez hasonló komplexitású előadást még nem láthatott az erdélyi magyar közönség - mondta Szép Gyula, az operaház igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón. 
Az előadás a nyár folyamán készült el a budapesti Szabad Tér Színházzal együttműködve. A júliusi margitszigeti bemutatón a főszerepekben magyarországi előadóművészek léptek fel, a szombati bemutatón azonban már a Kolozsvári Magyar Opera művészei állnak a közönség elé. Szomor György, Pejtsik Péter és Miklós Tibor műve Bagó Bertalan rendezésében, Novák Péter koreográfiájával kerül színre, a zenekart Kulcsár Szabolcs dirigálja.

bathoryBáthory Erzsébet - próba (Fotó: hungarianopera.ro)

Az operaház igazgatója elmondta, hogy a 2012-2013-as évadnak egyelőre csak az első felét sikerült megtervezni. Az évad második felének a műsorai aszerint alakulnak majd, hogy sikerül-e eljutni azokra a magyarországi fesztiválokra, amelyeknek szervezőivel jelenleg tárgyalásokat folytatnak. 
Biztosnak az látszik, hogy decemberben a Székely fonó bemutatásával ünneplik Kodály Zoltán születésének a 130. évfordulóját, egyben a kolozsvári magyar színjátszás, és ezen belül a zenés színjátszás 220. évfordulóját is. 

Az opera a száz éve született Örkény Istvánra is emlékezni kíván. Az évfordulóra Demény Attila, az opera főrendezője két egyfelvonásos Örkény-művet zenésített meg. Ezeket egy irodalmi műsor keretében mutatják be, amellyel Budapesten az ÖrkénySzínházban is fellépnek. Az évad első felét a hagyományosnak számító vidám szilveszteri műsor zárja.

orkeny_istvan

Szép Gyula elmondta, az évad második felét a tervezett kiszállások alakítják majd. Budapestre a Művészetek Palotájába hívták a társulatot, ahol Giuseppe Verdi Attila című operájával terveznek két előadást, az Operettszínházba pedig Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjét vinnék el, amelyet az elmúlt évadban mutattak be Kolozsváron. Tárgyalásokat folytatnak a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezőivel, és várják a Miskolci Operafesztivál meghívását is. 
Ha a tervezett magyarországi vendégjátékokat nem sikerül megszervezni, Rossini Ory grófjával és egy gyermekeknek szánt musicallal lepik meg a kolozsvári közönséget. Szép Gyula elmondta, arra készülnek, hogy a Báthory Erzsébettel sokszor állhatnak majd a közönség elé.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása