A FESZ közleménye a Jurányi Inkubátorház indulásáról

A Független Előadó-művészeti Szövetség közleménye a Jurányi Inkubátorház nyitásáról.

1

A FESZ ezúton üdvözli a Jurányi Inkubátorház októberi indulását!

Külön öröm számunkra, hogy Kulcsár Viktória, a FÜGE elnöke a Szövetség tagjaként hozott létre egy olyan előadó-és alkotóművészeti inkubátorházat, ami mind elhelyezkedése, mind koncepciója, infrastruktúrája alapján hiánypótló a mai magyar független szférában. Példamutatónak gondoljuk azt az elgondolást, ami teret és lehetőséget ad különböző alkotóknak, művészeti csoportoknak az eddigi munka folytatásán túl további együttműködésre, koprodukciók létrehozására is.

Reményeink szerint a Jurányi Inkubátorház nyitásával olyan központ jön létre Budán, amely hosszú időre meghatározó szereplője lesz a magyar kortárs művészeti életnek.

2

Kulcsár Viktória a Jurányi Inkubátor és Produkciós Házról a Narancsnak

Ez az elmúlt hét év szakmai tapasztalatainak "tető alá hozása". Amióta a függetlenszínházakkal dolgozom, folyton az izgat, hogy lehetne együttés hatékonyabban létezni. Mi az, amit közösen jobban tudunk megvalósítani az egyre nehezebb gazdasági helyzetben? Ezen az elven jött létre a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület, azaz a Füge mint ernyő- és produkciós szervezet, amellyel két éve dolgozunk azon, hogy összefogjunk alkotókat, csapatokat akár csak egy-egy projekt kapcsán. Ennek az együtt gondolkodásnak és összefogásnak a végállomása az inkubátorház. Sok színházi alkotói műhely és civil szervezet egy helyen. Fontos, hogy ennek a háznak a szellemisége gyakorlati tapasztalaton alapul: mi az, amire a területnek igazán szüksége van, hogy valóban a minőségi munkára tudjon koncentrálni az egyre növekvő bürokratikus elvárások között.

A Színház.hu interjújából:

Ez az inkubátorház körülbelül addig tartana, ahol a Trafó elkezdődik. Szeretném, ha azon lenne a hangsúly, hogy dolgozunk és nem azon, hogy termelünk. Azt szeretném, ha a Jurányiban állandó társulatok dolgoznának a saját próbatermükben, lenne egy nagy közös próbatér, és előadótér, amit a bázishoz tartozó csapatok használnának. Ugyanakkor azt is szeretném, ha a befogadóhelyekkel jól tudnánk együttműködni. Tehát ha születik egy produkció, egyből el lehetne vinni a MU Színházba, a Trafóba, a Szkénébe, az Átriumba, ha nem 300 nézőnek kell látnia akkor benntartanánk egy helyzetben, közönségtalálkozót, beavatószínházat szerveznénk köré. Emellett szeretnénk, ha a Jurányiban lenne jelmezraktár, díszletkészítő műhely, hogy olyan hátteret nyújtson, ami a függetleneknek most nem adatik meg. A Jurányi elsősorban a gyártásról és az elmélyültebb befogadásról szólna.

Hogy tudnátok kitermelni a ház költségeit? - A Színház.hu teljes interjúját Kulcsár Vikivel itt olvashatják.

süti beállítások módosítása